1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Trångt på krogarna – men ingen tvingas stänga

Under sommaren har kommunen gjort 70 kontroller på caféer, restauranger och krogar – följer de reglerna för att minska spridning av covid-19? Det har lett till fyra förelägganden, men inga har behövt stänga.
Kristianstad • Publicerad 19 augusti 2020
Caféer, restauranger och krogar är skyldiga att hindra spridning av covid-19. Till exempel får det inte vara trångt mellan borden. Flera serveringar har fått rätta till brister.
Caféer, restauranger och krogar är skyldiga att hindra spridning av covid-19. Till exempel får det inte vara trångt mellan borden. Flera serveringar har fått rätta till brister.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Caféer, restauranger och krogar är skyldiga enligt lag att hindra spridning av covid-19. Till exempel får det inte vara för trång mellan borden.

Sedan den 1 juli är det kommunernas ansvar att kontrollera att lagen följs. Kommunerna har också rätt att stänga de ställen som inte följer den nya lagen.

”Vi har varit ute varje helg, både på kvällar och nätter”
Tijana Stevic, livsmedelsinspektör

I Kristianstad har 70 kontroller gjorts under sommaren.

– Vid de besöken kontrollerar vi trängsel och rutiner. Vi har varit ute varje helg, både på kvällar och nätter, säger Tijana Stevic, livsmedelsinspektör.

Kommunen har fått klagomål om trängsel. Dessa har följts upp. Men det mesta har gått att lösa, genom bra dialog med krögarna, säger hon.

Till exempel att ta bort stolar och flytta bord för att få mer plats.

”Håll avstånd”-skyltar överallt i McDonalds lokaler.
”Håll avstånd”-skyltar överallt i McDonalds lokaler.Foto: Daniel Díaz

I fyra fall har det blivit förelägganden och krav på fler åtgärder, till exempel där gäster inte haft möjlighet att hålla avstånd. Dialogen med ansvariga har gått bra.

”Det är allas ansvar att undvika trängsel”
Tijana Stevic, livsmedelsinspektör

– Men det är inga som har behövt stänga. De har rättat till bristerna på egen hand, säger Tijana Stevic.

– Vi har en lagstiftning att följa. Det är en tuff situation för många och alla försöker göra så gott de kan.

– Det är också viktigt att påpeka – det är allas ansvar att undvika trängsel.

Kontrollerna kommer att fortsätta. Den nya lagen gäller fram till årsskiftet.

Fakta

Kontroll av caféer, restauranger och krogar

Den 1 juli 2020 infördes en ny lag om med krav på åtgärder för att minska spridning av covid-19. Det innebär att restauranger, krogar och caféer har ansvar för att lagen följs. Följer de inte lagen kan kommunen stänga serveringen.

Lagen gäller fram till årsskiftet.

Tycker du det är trångt på en servering? Du kan anmäla det via ett formulär på kommunens webbsida, www.kristianstad.se under rubriken Coronavirus covid-19. Du kan också ringa till kommunens medborgarcenter på 044-13 50 00.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Kristianstads kommun

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.