1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Corona: Elva döda på två veckor – Antalet smittade har nära fördubblats

De två senaste veckorna har elva personer i Skåne dött med covid-19. På två dagar har antalet nya fall av smittade nära fördubblats. Från 167 i tisdags – till 318 på torsdagen.
– Nu är det allvar! Stanna hemma om ni är sjuka, håll avstånd och gör vad du kan för att minska smittspridningen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare.
Dessutom: Kommunen ställer in en stor konferens. Den 1 december införs krav på vaccinationsbevis.
Kristianstad • Publicerad 26 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
På Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK, vårdas just nu sex personer, varav två på intensiven. (arkivbild)
På Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK, vårdas just nu sex personer, varav två på intensiven. (arkivbild)Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

På två veckor har elva personer med covid-19 dött i Skåne.

– Nu är det allvar! Stanna hemma om ni är sjuka, håll avstånd och gör vad du kan för att minska smittspridningen, säger smittskyddsläkaren Eva Melander på Region Skånes presskonferens under onsdagen.

De flesta är vaccinerade i dag. Det skyddar mot svår sjukdom och hindrar att smittan sprider sig.

Alla över 12 år kan vaccinera sig. Drop in-vaccination: På Stora torg i Kristianstad den 28 november klockan 11-15.Personal som kan flera språk är på plats. Den 1 december klockan 15-17, Aktivitetshuset Slottet på Vilan. Du behöver inte boka tid.
Alla över 12 år kan vaccinera sig. Drop in-vaccination: På Stora torg i Kristianstad den 28 november klockan 11-15.Personal som kan flera språk är på plats. Den 1 december klockan 15-17, Aktivitetshuset Slottet på Vilan. Du behöver inte boka tid.Foto: Johan Nilsson/TT

De som idag blir svårt sjuka är främst personer som har nedsatt immunförsvar och äldre som bara fått två doser. 90 procent av de avlidna är över 70 år.

På Centralsjukhuset i Kristianstad, CSK, vårdas just nu sex personer, varav två på intensiven.

Risken för ökad spridning av smittan har gjort att Kristianstads kommun beslutat ställa in en ledardag med 350 chefer i Arenan. Den ska nu genomföras digitalt.

Alla över 12 år kan vaccinera sig. Drop in-vaccinering: På Stora torg i Kristianstad den 28 november klockan 11-15. Personal som kan flera språk är på plats. Den 1 december klockan 15-17, Aktivitetshuset Slottet på Vilan. Du behöver inte boka tid.

Fakta

Så här ska du göra vid coronasmitta

Vid covidsmitta: Från den 24 november ska alla som delar hushåll med en covidsmittad person stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade. Och det gäller oavsett om du har symtom eller inte.

Alla över 18 år ska erbjudas en tredje vaccindos. Region Skåne kommer att upphandla vaccinatörer, som hjälper till att genomföra denna vaccination. Så fort 65-plussarna är vaccinerade, släpps nästa åldersgrupp på. Precis som i våras.

Vaccinationsbevis: Krav på vaccinationsbevis/covidpass för offentliga tillställningar med fler än 100 personer gäller från den 1 december.

Adrian EricsonSkicka e-post
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.