1. Svenska
  2. English
  3. العربية

”Brottslingen är fri, jag kan bli blind – det finns inga bevis”

”Jag kanske förlorar min syn och mitt jobb, jag kommer inte bli återställd efter attacken. Jag känner mig mycket besviken. Brottslingen är fri medan jag sitter på sjukhuset och väntar på besked om jag kan få min syn tillbaka eller ej”, säger Abdelqader Tamim, 59 år och städare på ISS Facility Services AB.
Kristianstad • Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 1 juli 2021
Städaren Abdelqader har tvingats operera sitt öga efter misshandeln. En man i 25-årsåldern är misstänkt för att ha attackerat honom vid stationen.
Städaren Abdelqader har tvingats operera sitt öga efter misshandeln. En man i 25-årsåldern är misstänkt för att ha attackerat honom vid stationen.Foto: Lasse Ottosson

Det finns en man i 25-årsåldern som misstänks ha misshandlat Abdelqader Tamim. Misshandeln skedde när Abdelqader var i tjänst vid järnvägsstationen i Kristianstad, natten till den 28 maj. Polisen lade ner ärendet eftersom det inte fanns några bevis för att mannen som greps på platsen var skyldig.

”Han började skrika och var förbannad”
Abdelqader Tamim

– Jag städade tåget och hämtade några påsar från lagret, då jag stötte på brottslingen på stationen. Han frågade mig när det här tåget skulle gå, och jag svarade att jag inte visste det, så han började skrika och var förbannad.

– Det är inte lätt att tala svenska, jag har bara varit i Sverige i tre år. Jag förstår, men jag kan inte prata bra svenska. När han frågade mig så svarade jag att jag förstår inte vad du säger. Sedan frågade han mig om jag kan danska, och jag sa nej. Han blev arg och skrek fula ord, vad jag förstod, säger Abdelqader Tamim.

Kb Mosaik 1 juni 2021.
Kb Mosaik 1 juni 2021.
”Han stod och väntade på mig, han slog mig i ögonen med något”
Abdelqader Tamim

Han lämnade angriparen och gick mot tåget, men blev förföljd. Eftersom att Abdelqader var rädd att mannen skulle vandalisera tåget, gick han istället tillbaka till lagret. Där ringde han till sin son, berättade vad som hänt och bad honom kontakta polisen.

Efter misshandeln är Abdelqader Tamim orolig för att mista sitt arbete. Händelsen utreds av Arbetsmiljöverket.
Efter misshandeln är Abdelqader Tamim orolig för att mista sitt arbete. Händelsen utreds av Arbetsmiljöverket.Foto: Lasse Ottosson

Efter några minuter hörde han en bil utanför och trodde att det var en polispatrull som anlände. Då blev han påhoppad.

– Han stod och väntade på mig, han slog mig i ögonen med något. Jag kunde inte se och kände mycket smärta, säger Abdelqader Tamim.

”Min son förde mig till CSK, men till ingen nytta. Det fanns ingen ögonläkare i tjänst”
Abdelqader Tamim

Polisen kom några minuter senare och började undersöka vad som hänt.

– Min son förde mig till CSK, men till ingen nytta. Det fanns ingen ögonläkare i tjänst.

Han fick alvedon av en sjuksköterska och rådet att åka hem och ta det lugnt. Men smärtan gav inte med sig. Nästa dag åkte Abdelqader till CSK igen. Då hänvisades han akut till Universitetssjukhuset i Lund för en operation i ena ögat.

– Enligt läkarna var skadan allvarlig. Jag stannade på sjukhuset i tre dagar, säger han.

Nu är Abdelqader väldigt orolig för sitt jobb.

Abdelqader och hans son Ahmad är kritiska till att polisen lagt ner förundersökningen. Ärendet ligger nu hos chefsåklagaren, som ska besluta om utredningen ska tas upp igen eller inte.
Abdelqader och hans son Ahmad är kritiska till att polisen lagt ner förundersökningen. Ärendet ligger nu hos chefsåklagaren, som ska besluta om utredningen ska tas upp igen eller inte.Foto: Lasse Ottosson
”Jag känner mig mycket besviken. Kan polisen verkligen avsluta ärendet på detta sätt?”
Abdelqader Tamim

– Det är väldigt svårt att hitta ett jobb i Sverige för en gammal person som jag. Mitt jobb är allt, jag är väldigt nöjd med det här jobbet, säger han.

– Jag känner att jag erbjuder något till Sverige, som omfamnade oss och gav oss en säker plats att bo i fred. Vi lämnade allt bakom oss i Syrien för att söka säkerhet för oss och våra barn. Jag vet inte hur mitt liv skulle vara om jag inte kan se igen. Jag känner mig mycket besviken. Kan polisen verkligen avsluta ärendet på detta sätt?

– Det fanns ingen annan än jag och angriparen, och polisen grep honom på plats. Det är orimligt, jag vill inte ha annat än rättvisa, säger Abdelqader Tamim.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.