1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Brokrogen i nya fräscha lokaler – på andra sidan gatan

Brokrogen i Knislinge har flyttat. Tvärs över gatan. Efter ett års renovering och förberedelser så är pizzerian nu på plats. I lokalen har det tidigare varit både klädbutik och leksaksaffär.
Knislinge • Publicerad 2 september 2021
Waleed Simon Shaikh Khudur kom till Sverige från Irak som 10-åring. Familjen är kristna Yazidier. De kunde inte stanna kvar i Irak på grund av förföljelse. Nu har Simon fyllt 23 år och driver Brokrogen i Knislinge, som just har flyttat.
Waleed Simon Shaikh Khudur kom till Sverige från Irak som 10-åring. Familjen är kristna Yazidier. De kunde inte stanna kvar i Irak på grund av förföljelse. Nu har Simon fyllt 23 år och driver Brokrogen i Knislinge, som just har flyttat.Foto: Lasse Ottosson

För fyra år sedan tog Waleed Simon Shaikh Khudur över Brokrogen i Knislinge. Tillsammans med sin pappa Khaled Khader och med hjälp av andra släktingar drev de pizzerian, med goda resultat.

Men Simon ville expandera. Så han ringde till Göingehem för att fråga om lokalen på andra sidan gatan, som då stod tom.

– De ville gärna hjälpa till, säger Simon.

”Jag vill att kunden går ut med ett leende på läpparna”
Simon Shaikh Khudur

Men lokalen var tom och inte anpassad för restaurang. Det krävdes en hel del arbete för att få den i ordning. En del hjälp fick familjen från Ola och Anna-Karin Wiberg, som driver Ica-butiken i Broby. De har lärt känna familjen genom att flera av barnen har jobbat hos dem.

Seldo Talal, Khaled Khader och Waleed Simon Shaikh Khudur driver Brokrogen i Knislinge. ”Man måste kämpa om man vill komma någonstans”, säger Simon Shaikh Khudur som har öppet 11–22 måndag till torsdag, 11–23 fredagar och lördagar.
Seldo Talal, Khaled Khader och Waleed Simon Shaikh Khudur driver Brokrogen i Knislinge. ”Man måste kämpa om man vill komma någonstans”, säger Simon Shaikh Khudur som har öppet 11–22 måndag till torsdag, 11–23 fredagar och lördagar.Foto: Lasse Ottosson

– I somras hade vi tre av Simons syskon som jobbade hos oss. En har fast jobb, säger Ola Wiberg.

Simon Shaikh Khudur jobbade själv i paret Wibergs Ica-butik en gång i tiden. Då brukade han jobba sitt pass där, sedan åka vidare och jobba på restaurangen.

”Man måste kämpa om man vill komma någonstans”
Simon Shaikh Khudur

Idag är han glad att han arbetade hårt. I framtiden vill han gå kock- eller bartenderutbildning.

Han har testat trubadurafton på restaurangen. Det hoppas han kunna fortsätta med i den nya, större lokalen.

– Jag vill att kunden går ut med ett leende på läpparna, säger Simon Shaikh Khudur.

– Man måste kämpa om man vill komma någonstans.

Under hela pandemin har restaurangen gått som tåget. Nyligen fyllde Simon Shaikh Khudur 23 år.

– Då jobbade jag till klockan 22 och sen blev det fest, säger han och skrattar.

Michell GrönlundSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.