Bra språk ett krav i Broby IF

Fula ord – på alla språk – är bannlysta. Det gäller även dumma kommentarer. På träningen med Broby IFs pojklag är språket svenska och pojkarna räcker upp handen när de svarar på frågor. ”Vi ledare måste markera om någon spelare säger något dumt”, säger Pelle Eriksson, hjälpledare.
Broby • Publicerad 3 juli 2020
Två kvällar i veckan tränar de två lagen 06 och 07 på Brobyvallen. Även några yngre spelare är med.
Två kvällar i veckan tränar de två lagen 06 och 07 på Brobyvallen. Även några yngre spelare är med.Foto: Sofyan Aswad

Fotbollsträningen på Brobyvallen är i full gång, trots coronan. Flera lag har valt att ställa in matcher, i år blir det inte full serie.

Två kvällar i veckan tränar pojkar födda 06 och 07.

– Vi ska fortsätta träna försvarsspel som tidigare i veckan. Ta ni en runda med boll runt plan, så hinner jag sätta ut koner, säger tränaren Stefan Hansson.

”Redan från början när pojkarna var sex, sju år pratade vi om hur man ska prata med varandra”
Pelle Eriksson, hjälpledare
Stefan Hansson (vit tröja) håller hårt på ordning och reda. Han tränar både A-laget och några pojklag i Broby IF.
Stefan Hansson (vit tröja) håller hårt på ordning och reda. Han tränar både A-laget och några pojklag i Broby IF.Foto: Sofyan Aswad

Pojkarna sätter genast igång.

När tränaren ställer frågor räcker pojkarna upp handen. Lite senare står en pojke och snackar med en kompis.

– Har du något att säga? frågar Stefan.

– Nähä, då är du med här.

Per-Göran "Pelle" Eriksson är hjälpledare. Han har följt pojkarna sedan de var sex, sju år. ”Redan från början pratade vi om hur man ska prata med varandra”.
Per-Göran "Pelle" Eriksson är hjälpledare. Han har följt pojkarna sedan de var sex, sju år. ”Redan från början pratade vi om hur man ska prata med varandra”.Foto: Sofyan Aswad

Per-Göran ”Pelle” Eriksson och Joachim Ragnarsson har följt pojkarna i många år.

”Ibland hör man både spelare och ledare som har annan ton, utan att ledarna säger ifrån”
Joachim Ragnarsson, tränare, om andra lag

När började ni ställa krav på bra språk?

– Redan från början när pojkarna var sex, sju år pratade vi om hur man ska prata med varandra. Nu är de så klart inne tonåren och är testosteronstinna, men vi har märkt en klar skillnad den här våren. De är mer som ett lag, både 06 och 07, säger Pelle.

– Det fungerar jättebra.

– Det är kanske någon som förklarar på sitt språk när något är oklart, men det är inget hårt klimat, säger Joachim.

Abdiasis "Abbe" Barre: ”Det är bra bra stämning, vi är inte arga på varandra. Jag älskar att spela fotboll. Att vi bara får prata svenska är bra. Då kan jag lära mig språket. Jag har varit två år i Sverige, kommer från Somalia.
Abdiasis "Abbe" Barre: ”Det är bra bra stämning, vi är inte arga på varandra. Jag älskar att spela fotboll. Att vi bara får prata svenska är bra. Då kan jag lära mig språket. Jag har varit två år i Sverige, kommer från Somalia.Foto: Sofyan Aswad
Fabian ”Fabbe” Nilsson: ” Kul att träna med de äldre, man lär sig så mycket mer. Vi är kompisar. Vissa känner inte varandra men de är inte ovänner. Så det går rätt bra”.
Fabian ”Fabbe” Nilsson: ” Kul att träna med de äldre, man lär sig så mycket mer. Vi är kompisar. Vissa känner inte varandra men de är inte ovänner. Så det går rätt bra”.Foto: DSofyan Aswad
Pijus Valukanis: ”Det är bra stämning i laget, vi är snälla mot varandra. Alla går på Göingeskolan så vi känner varandra. Det händer att vi säger elaka ord, vi kan vara lite arga på varandra men bara när det blir stressigt. Det är bra att vi bara pratar svenska, jag kom hit från Litauen för sex år sedan.
Pijus Valukanis: ”Det är bra stämning i laget, vi är snälla mot varandra. Alla går på Göingeskolan så vi känner varandra. Det händer att vi säger elaka ord, vi kan vara lite arga på varandra men bara när det blir stressigt. Det är bra att vi bara pratar svenska, jag kom hit från Litauen för sex år sedan.Foto: Sofyan Aswad
Mohamed Alshahoud: ”Jag kom från Syrien för tre och ett halvt år sedan. Det är bra att spela här, alla är bra, tror jag, och snälla till hundra procent. Alla säger bra ord, på matcher också. Vi ska vara snälla och spela bra. Efter träningen kanske vi skojar och skämtar lite, men inga hårda ord”.
Mohamed Alshahoud: ”Jag kom från Syrien för tre och ett halvt år sedan. Det är bra att spela här, alla är bra, tror jag, och snälla till hundra procent. Alla säger bra ord, på matcher också. Vi ska vara snälla och spela bra. Efter träningen kanske vi skojar och skämtar lite, men inga hårda ord”.Foto: Sofyan Aswad

Flera av de nyanlända pojkarna hade inte spelat i ett lag tidigare.

– De var individualister, skällde mycket på varandra. Det kunde vara hetsigt humör. Det gäller ju även min grabb Sacke, som är med i laget. Det händer att vi får bakslag, men då gäller det att vi sätter ner foten och reder ut det, säger Pelle.

De två säger att det kan vara lite si och så med språket i andra lag de möter.

– Ibland hör man både spelare och ledare som har annan ton, utan att ledarna säger ifrån. Reagerar inte ledaren så tar inte spelaren det till sig, säger Joachim.

Plötsligt blir en av pojkarna stampad på foten, han vrålar ”men vad faan”.

– Det är sånt som händer när man spelar fotboll, lugnar Stefan.

Pojkarna spelar vidare. Som om inget hänt.

Tränaren Joachim Ragnarsson tycker det är viktigt att markera när spelare använder fula ord och hårt språk. ”Reagerar inte ledaren så tar inte spelaren det till sig”.
Tränaren Joachim Ragnarsson tycker det är viktigt att markera när spelare använder fula ord och hårt språk. ”Reagerar inte ledaren så tar inte spelaren det till sig”.Foto: Sofyan Aswad
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.