1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Boende på Gamlegården: ”Vi är rädda och vill ha praktiska lösningar - våra barn är i fara”

Det handlar inte längre bara om att sälja droger öppet i området. Det finns nu vapen i händerna på droghandlare och distributörer. De är mycket farliga, säger en Gamlegårdensbo som Kb Mosaik har pratat med.
Kristianstad • Publicerad 6 augusti 2021 • Uppdaterad 16 mars 2022
Gamlegårdens Centrum i Kristianstad
Gamlegårdens Centrum i KristianstadFoto: Johan Nilsson/TT

Efter det tragiska skottdramat vill många som bor på Gamlegården prata, men de är rädda. De tycker att flera har ansvar för utvecklingen, allt från politiker till polis och till och med press. Så kan man sammanfatta orden från ett tiotal personer som Kb Mosaik har träffat.

Men de vill inte tala offentligt eller avslöja sina namn - av rädsla för att de ska bli nästa offer.

En av de människor som har bott i området i tio år säger:

– Jag kan inte fatta vad som hände, jag känner att jag är i den värsta delen av Mexiko. Jag har bott här i tio år och det finns alltid problem. De flesta som håller på med droger är kända på något sätt av polisen, men tyvärr sitter de bara fängslade en kort tid för att komma tillbaka mer kriminella än de var.

– Kort sagt, de är inte rädda för straff, och de vet mycket väl att det är ett lågt straff. De bryr sig inte om att hamna i kriminalregistret hos polisen. På något sätt påverkar detta inte vad de sysslar med, de fortsätter sin kriminella verksamhet som vanligt. Våra barn är i fara.

– Även om de sitter fängslade, de har ett bättre liv i fängelset än sitt liv ute. De pratar med varandra om att fängelse är en semester.

– Även ni journalister kritiserar inte hur polisen arbetar i regionen. Alla vet mycket väl att polisen behandlar dessa människor vänligt när de ska hantera mer bestämt och seriöst.

Polisen har varit på plats vid Gamlegårdens centrum för att samla vittnesuppgifter och bidra till en ökad trygghet i stadsdelen.
Polisen har varit på plats vid Gamlegårdens centrum för att samla vittnesuppgifter och bidra till en ökad trygghet i stadsdelen.Foto: Johan Nilsson/TT

En anställd som arbetar i området säger:

– Jag har arbetat i området ett tag, och de som säljer droger är kända och alla vet vem de är. Även jag, som en vanlig person, vet vilka de är, så hur är det med polisen?

– De flesta problemen i området orsakas av narkotikasäljande gäng, som är relaterade till processen att sälja och dela områden.

Det finns inte många problem här som är relaterade till hederskulturen, som vissa säger, eller problem relaterade till religion eller för att vi har utländsk bakgrund. Vi alla lider av att kriminella säljer droger offentligt och problemen som är förknippade med detta fenomen.

– Vi behöver hårdare straff och effektivare utredningsmetoder. Det räcker inte att bara lita på att det måste finnas bevis. Det finns många sätt att övervaka och undersöka droghandlare.

Dessa enkla lagar och påföljder förde oss till den här situationen. Det brukade begränsas till att sälja droger. Nu finns det vapen med droghandlare och de skjuter på offentliga platser. Jag funderar allvarligt på att flytta från området.

Det handlar inte bara om hårdare straff, utan de boende vill se andra åtgärder också.

– Lagarna måste anpassas till den nya kategorin kriminella som har kommit in i samhället. Inte bara här, utan över hela Sverige. Jag vill säga att lagarna i mitt land inte passar svenskarna, de passar oss som bor där. Och samma är fallet här, lagarna här passar svenskarna och passar inte oss.

En av dem som besöker området frågar om man kan arbeta som polisinformatör.

– Jag känner de flesta kriminella här och jag vet hur de fungerar, men vad är poängen? Jag vill verkligen avslöja deras namn, men jag är rädd. De har kontakt med människor från andra städer och kan enkelt göra sig av med vem som helst, säger han.

– De vet mycket väl att lagarna inte är stränga.

Polisen gjorde en del fynd på parkeringen utanför Gamlegården Center, fynd som markerades med gula koner.
Polisen gjorde en del fynd på parkeringen utanför Gamlegården Center, fynd som markerades med gula koner.Foto: Tommy Svensson
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.