1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Boende på Brobysjukhuset har tröttnat på snusket – ägaren riskerar vite

De boende på Brobysjukhuset tröttnade på snusket och sophanteringen som inte fungerar. Nu riskerar ägaren vite (böter) från kommunen. Dessutom: Att hyra ut lägenheter för permanent bruk strider mot plan- och bygglagen. Ägaren har bara tillstånd för tillfällig vistelse på Brobysjukhuset. Det vill säga för till exempel pensionat eller vandrarhem.
Broby • Publicerad 17 september 2020 • Uppdaterad 27 september 2020
Så här såg det ut på Brobysjukhuset i början på september.
Så här såg det ut på Brobysjukhuset i början på september.Foto: Privat

”Det här är Sverige, inte Somalia eller ett arabiskt land!”.

Så står det i en anmälan till miljö- och hälsoskyddskontoret i Östra Göinge. Det är några boende på Brobysjukhuset som är kritiska till bristen på sophantering.

Anmälan kom in i mitten på juli. I anmälan står det om smutsiga och snuskiga förhållanden i tvättstugan. Det finns bilder på bråte i trappuppgångar, soffor och madrasser ute i naturen och soppåsar slängda på skärmtak.

Miljöinspektören har besökt Brobysjukhuset två gånger. Kommunen och ägaren har kommit överens om vilka åtgärder som måste göras.

Så här såg det ut den 11 september.
Så här såg det ut den 11 september.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Men det har inte blivit bättre. Nu har ägaren, Lillehem Teknik AB, fått ett beslut om föreläggande. Bland annat finns det risk för att råttor dras dit.

Kommunen hotar med vite om inte ägaren rättar till bristerna. Ägaren måste också ta kontakt med renhållningsbolaget Ögrab för att få råd om hur soporna ska skötas och följa reglerna.

Ägaren måste vidta åtgärder innan den 17 september.

Området klassas som en sanitär olägenhet. Men det beror enligt Sven Olvegård, från Lillhem Teknik, på dem som bor där. Det är svårt att göra något åt det när de själva inte vill göra rätt, tycker han.

– Den som gjort anmälan är en av dem som själv skräpat ner, säger Sven Olvegård.

Han säger att han löst problemet – den aktuella hyresgästen är uppsagd.

Finns det sopkärl till alla sopor?

– Jag ska ta kontakt med Ögrab, säger Olvegård.

Ägaren Lillehem Teknik AB riskerar även vite för brott mot plan- och bygglagen.

För fyra år sedan gav kommunen ägaren tillstånd för tillfällig vistelse på Brobysjukhuset. Det vill säga för till exempel pensionat eller vandrarhem.

Men de som bor på Brobysjukhuset har hyreskontrakt som löper tills vidare.

Kommunen kan inte dra in tillståndet för tillfällig vistelse, men kan begära rättelse och förelägga om vite, om det inte följs.

Ägare har fram till den 25 september på sig att svara kommunen.

Brobysjukhuset saknar en fungerande sopsortering.
Brobysjukhuset saknar en fungerande sopsortering.Foto: privat
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.