1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Besöksförbudet på äldreboenden hävs den 1 oktober

Från och med 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff. Men det blir regler för hur besöken ska gå till. Och från den 1 oktober hävs även förbudet mot att besöka patienter på sjukhuset.
Stockholm • Publicerad 16 september 2020
Från 1 oktober ska det finnas regler för hur besöken på äldreboenden praktiskt ska gå till, när besöken ska vara ute och när de kan vara inomhus. Det kan bli krav på att bestämma tid för besök i förväg.
Från 1 oktober ska det finnas regler för hur besöken på äldreboenden praktiskt ska gå till, när besöken ska vara ute och när de kan vara inomhus. Det kan bli krav på att bestämma tid för besök i förväg.Foto: JESSICA GOW / TT

Många äldre har farit illa av besöksförbudet på äldreboende. Samtidigt har syftet varit att förhindra smittan att ta sig in på boendena.

– Smittspridningen är mindre nu, och det finns dessutom bättre hygienrutiner och möjligheter till testning på boendena, säger Hallengren.

”Besöksförbudet på äldreboenden upphör från 1 oktober”, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.
”Besöksförbudet på äldreboenden upphör från 1 oktober”, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men faran är inte över. Det vilar ett stort ansvar på den som besöker.

Det ska finnas regler för hur besöken praktiskt ska gå till, när besöken ska vara ute och när de kan vara inomhus och i vilka lokaler. Det kan bli krav på att bestämma tid för besök i förväg.

Det kan också bli förbud mot besök på vissa boenden.

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april.

TT
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.