GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bekim kastar sig in i politiken – i nystartat parti

Bekim Lukač, 20 år, har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och frågor om framtiden. Nu kastar han sig in i politiken. ”Nyans är ett oberoende parti, varken till höger eller vänster, alla ska känna sig inkluderade”, säger han.
I september hoppas Bekim komma in i kommunfullmäktige.
Kristianstad • Publicerad 17 juni 2022
Bekim Lukač, 20 år, tror han kan komma in i kommunfullmäktige. 1100 röster krävs. ”Jag är mycket ute och pratar. Flera unga, både tjejer och killar, är intresserade. Det finns en hel del invandrare, vi kommer att stå upp för dem”.
Bekim Lukač, 20 år, tror han kan komma in i kommunfullmäktige. 1100 röster krävs. ”Jag är mycket ute och pratar. Flera unga, både tjejer och killar, är intresserade. Det finns en hel del invandrare, vi kommer att stå upp för dem”.Foto: Inga-Lill Bengtsson

Bekim har alltid varit intresserad av historia och politik.

– Framförallt nutida frågor, som angår mig och min framtid, säger han.

Han är redan engagerad i den muslimska fredsrörelsen, men ville mer. I slutet av förra året fick han kontakt med personer inom Nyans och fick förtroende för dem.

Varför behövs ett nytt parti?

– Om dagens partier haft program för att lösa bristen på bostäder, bättre integration och vård, och speciellt frågor som berör minoriteter. Då hade det inte behövts, säger han.

– Nyans är varken höger eller vänster. Alla ska känna sig inkluderade oavsett religion, etnisk härkomst, kultur, sexuell läggning eller kön.

Mikail Yüksel som startade partiet var tidigare med i Centerpartiet.

Många muslimer sitter i styrelsen. Är det inte risk för att partiet uppfattas som ett parti bara för muslimer?

– De som sitter i styrelsen är från olika folkgrupper. Vi ska går hand i hand med minoriteter, ge dem samma rättigheter som alla andra. De mest utsatta är muslimer just nu, även samer och romer är det. Samer har ingen representant i riksdagen. Jag har läst mycket om samer nu, man ser verkligen vilka orättvisor de går igenom.

Fakta

Bekim Lukač

Ålder: 20 år.

Bor: Gamlegården.

Gör: Studerar allmän kurs på folkhögskola, jobbar inom hemtjänsten i Åhus.

Aktuell: Kandiderar för partiet Nyans i kommunfullmäktige i Kristianstad.

Intressen: Samhällsfrågor, är engagerad i ”Svenska muslimer för fred och rättvisa”, är ordförande för Skåneavdelningen.

Foto: Inga-Lill Bengtsson

Vilken är den viktigaste frågan i Kristianstad?

– Vad Gamlegården och barnen här går igenom, även äldre, att jobba med integration och bostadspolitiken. Det är viktigt att föräldrarna kan jobba. Då är det större chans att barnen också utbildar sig och får jobb, risken för att hamna i kriminalitet är mindre. Och det finns en utbredd islamofobi mot kvinnor och tjejer som bär slöja.

I april 2022 var 1188 öppet arbetslösa i Kristianstads kommun. Av dem var 645 nya i Sverige. Hur ska fler nya i Sverige få jobb?

– Se deras kompetens. Många utrikesfödda har utbildningar med sig, som de har svårt att validera. Jag vet läkare som jobbar som städare. Jag har träffat väldigt många personer som inte jobbar i den bransch de är utbildade för. Vi hade kunnat ha väldigt mycket nytta av dem.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.