unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bebis dog – föräldrarna anmäler nonchalant personal

En liten bebis dog av blodförgiftning. Nu anmäler föräldrarna barnakuten och ambulanspersonal, som ska ha varit nonchalanta.
Barnakuten på CSK tog inte bebisens feber på allvar. Bebisen dog senare.
Barnakuten på CSK tog inte bebisens feber på allvar. Bebisen dog senare.
Foto: Bosse Nilsson

En tidig morgon i augusti kom föräldrarna in till barnakuten med sin bebis. Den var sju månader, hade hög feber och smärtor. Febern var över 39 grader, trots alvedon i kroppen.

Barnläkare undersökte bebisen. Diagnosen var att febern berodde på nya tänder eller förstoppning. Familjen skickades hem med astmamedicin och febernedsättande.

Under förmiddagen blev barnet sämre och ambulans tillkallades. Föräldrarna anger i anmälan till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) att personalen uppträdde nonchalant. Och den tog inte familjens oro på allvar.

De prioriterade ner transporten till mindre allvarlig. Mamman, utbildad undersköterska, ifrågasatte varför bebisen fick röda utslag på benen. Utslagen spred sig över kroppen. Personalen hävdade att det var värmeutslag.

Men på barnakuten konstaterades att barnet led av sepsis (blodförgiftning) orsakad av meningo- kockbakterier.

– NN (bebisens namn) kom till IVA där man gjorde vad man kunde, men det var alldeles för sent. NN avled på grund av sepsis, skriver föräldrarna.

De klagar på att inga prover togs på morgonen och på ambulanspersonalens nonchalans.

– Vi är medvetna om att man förmodligen inte hade kunnat förhindra den tragiska utgången, men det hade skänkt oss mer trygghet i situationen om NN hade blivit observerad på sjukhuset, där prover hade kunnat tas för att hitta felet snabbare.