1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Baklava och arabisk glass i nytt kafé

Kristianstad har fått ett nytt kafé, med helt egen profil. Jafar Khattab, med egen glassfabrik i Tomelilla, är tillbaka i nordöstra Skåne.
Kristianstad • Publicerad 25 januari 2022
Jafar Khattab startade sitt kafé veckan före jul.
Jafar Khattab startade sitt kafé veckan före jul.Foto: Lasse Ottosson

Disken är full av olika sorters baklava i långa rader. Här finns också tårtor efter recept från Mellanöstern. I frysen finns både italiensk gelato och arabisk glass med pistagenötter.

– Jag har en liten glassfabrik i Tomelilla. Där gör jag italiensk och arabisk glass, säger Jafar Khattab.

”Jag har använt mycket trä, som både de från Sverige och Mellanöstern gillar”
Jafar Khattab.
Arabisk glass görs med pistagenötter och mastix, som ger en lite seg konsistens. Det används även i godiset turkish delight.
Arabisk glass görs med pistagenötter och mastix, som ger en lite seg konsistens. Det används även i godiset turkish delight.Foto: Lasse Ottosson

Han kom från Syrien 2014, bodde först fem år i Bromölla och flyttade sedan till Tomelilla. Han började studera till förskollärare vid Malmö universitet, men bestämde sig för att starta glassfabriken.

Nu är han tillbaka i nordöstra Skåne. Den 21 december öppnade han Sweety Café i Galleria Boulevard.

– Jag tror människor behöver en plats i Kristianstad där de kan ta med hela familjen. Sofforna och de andra möblerna har jag valt för att man ska känna sig som hemma. Jag har använt mycket trä, som både de från Sverige och Mellanöstern gillar, säger han.

Nya Sweety Café ligger i Galleria Boulevard.
Nya Sweety Café ligger i Galleria Boulevard.Foto: Lasse Ottosson
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.