1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bajs i vattnet på tre badplatser – kommunen avråder från bad

Provtagningar vid tre badplatser tyder på att det finns bakterier från bajs i vattnet. Nu avråder kommunen från bad vid badplatsen i Breanäs, Tyingesjöns camping och Gummarpsbadet.
Östra Göinge • Publicerad 24 augusti 2021
Den som vill hålla sig frisk gör klokt i att inte bada i Tydingesjön just nu. Det gäller  även badplatserna i Breanäs och vid Gummarpsbadet.
Den som vill hålla sig frisk gör klokt i att inte bada i Tydingesjön just nu. Det gäller även badplatserna i Breanäs och vid Gummarpsbadet.Foto: Tydingesjön

Kommunen tog prover i slutet av förra veckan på flera badplatser i kommunen. Det visade sig att vattnet vid tre av dessa hade förhöjda halter av så kallat intestinala enterokocker, vilket är en form av tarmbakterier.

Det tyder alltså på att vattnet innehåller avföring från människor eller djur. Det gäller badplatserna vid Breanäs, Tydingesjöns camping och Gummarpsbadet.

Provren innebär att vattnet vid dessa badplatser är så kallat otjänligt att bada i. Kommunen avråder därför från bad.

Bakterierna kan ha hamnat i vattnet via avlopp, naturgödsel eller fågelbajs. Det finns även en risk för att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet. Badare som sväljer vattnet kan därför bli sjuka i magont eller diarré, ibland även kräkningar.

Michell GrönlundSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.