1. Svenska
  2. العربية
  3. English

Badriket läcker pengar – riskerar gå back flera miljoner: ”För tidigt”

Kristianstads nya badhus måste dra in närmare 30 miljoner om året i intäkter för att det ska gå runt.
Ett halvår efter invigningen visar siffrorna att badet riskerar att gå back med flera miljoner.
Men sådana slutsatser kan inte göras i dagsläget, enligt kanslichef Maria Mera:
– Det är en verksamhet vi håller på att bygga upp, som behöver få tid och göra sig känd.
Kristianstad • Publicerad 27 mars 2023
kollage
kollage

Den 30 september i fjol invigdes Badriket, ett av kommunens största och dyraste byggprojekt någonsin. Det föregicks av en stundtals infekterad och högljudd politisk debatt – om var det skulle ligga och vad det fick kosta.

För att ekonomin ska gå ihop krävs i dagsläget att Badriket drar in 29,4 miljoner kronor per år i intäkter.

Det baseras på kommunfullmäktiges beslut 2019 där kostnaden för bygget sattes till 510 miljoner med målet att locka 380 000 besökare per år. Besöksstatistiken kritiserades från olika håll för att vara en glädjekalkyl.

I februari hade Badriket 31 000 besök.
I februari hade Badriket 31 000 besök.Foto: Lasse Ottosson

Så frågan är: Hur har starten sett ut?

Statistiken för januari och februari 2023 visar att man ligger på 13 procent av intäktskravet. Här skulle det innebära 22,4 miljoner när året är slut. Det i sin tur skulle betyda sju miljoner back.

Men det är svårt att dra slutsatser av siffrorna redan nu. De bygger på resultatet för årets två första månader som slås ut på ett år i tolftedelar, vilket inte ger en helt rättvis bild för en nystartad, säsongsbetonad verksamhet.

Maria Mera, kanslichef och controller på kultur- och fritidsförvaltningen, drar inga slutsatser utifrån två månaders resultat. Det betonar hon:

– Det är en helt ny verksamhet och det är ett prövoår. Det är en verksamhet vi håller på att bygga upp, som behöver få tid och göra sig känd. Man har aldrig i kommunens historia haft den här typen av verksamhet och det är ett helt nytt sätt att tänka.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.