unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Bad sin bror fixa körkort – förnekar brott

En man i 35-årsåldern åtalas för att ha kört omkring med ett förfalskat körkort, så kallat brukande av falsk urkund och olovlig körning.
Foto: Bertil Ericson / TT

Han stoppades av polisen utanför Broby den 10 september och visade då upp ett libanesiskt körkort, som polisen kontrollerade via NFC (Nationellt forensiskt centrum).

NFC menar att det är helt klart att kortet är förfalskat. Bland annat slår de fast att kortet är framställt i en skrivare eller kopiator och inte ett tryckpress, som äkta körkort är från landet i frågan är.

35-åringen står dock på sig och menar att körkortet är äkta, han har fått det skickat till sig från sin bror i hemlandet. Han medger dock att han tidigare haft ett falskt syriskt körkort.

Fakta

Att ha utländskt körkort i Sverige

- Ett körkort från ett land inom EES gäller i Sverige om
det är giltigt i hemlandet och inte har bytts ut mot ett svenskt körkort.
- Körkortet gäller även om man är folkbokförd i Sverige.
Körkort från länder utanför EES:
- Körkortet måste vara giltigt i det land där det har utfärdats.
- Körkortet får inte ha bytts ut mot ett svenskt.
- Man får inte ha varit folkbokförd i Sverige i mer än ett år.
- Körkortet ska vara utformat enligt internationella överenskommelser (konventionerna 1949 och 1968 om vägtrafik). Om körkortet inte är utformat enligt de reglerna och inte heller är skrivet på engelska, tyska eller franska, gäller det endast tillsammans med en bestyrkt översättning.