1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Att kunna simma är en bra livförsäkring

Alla barn har rätt att lära sig simma. Kristianstads Sim- och Livräddningssällskap (KSLS) och Sparbanken Skåne samarbetar nu för att alla barn ska lära sig simma så tidigt som möjligt.
– Att kunna simma är en livförsäkring som alla barn borde få, säger Nooruldeen Kadhem, en av tränarna i simskolan”Gratis Baddare” i Tivolibadet.
Kristianstad • Publicerad 4 februari 2022
Barn som är trygga i vattnet lär sig lättare att simma. Andra Aline Dorff njuter.
Barn som är trygga i vattnet lär sig lättare att simma. Andra Aline Dorff njuter.Foto: Tommy Svensson

Det är fredag eftermiddag. En grupp med barn ska börja i simskolan. Tränarna presenterar sig för barnen. De små tittar mot bassängen och ler. De vill komma i vattnet så snabbt som möjligt.

– Nu kör vi, ropar tränarna och alla barnen hoppar snabbt i. Deras tjut och glada ansikten skvallrar om sann lycka.

”Jag har simmat sedan jag var liten, jag vet hur roligt det är.”
Nooruldeen Kadhem., tränare
Dags att hoppa i. Ebbe Ceimertz, Sixten Mårtensson och William Lindqvist gör sig redo. Jasmin  El Mokri tar emot. Barn från fyra år kan vara med. Nästa kurs börjar i mars (se faktaruta).
Dags att hoppa i. Ebbe Ceimertz, Sixten Mårtensson och William Lindqvist gör sig redo. Jasmin El Mokri tar emot. Barn från fyra år kan vara med. Nästa kurs börjar i mars (se faktaruta).Foto: Tommy Svensson
Att våga doppa sig är viktigt. Andra Aline Dorff börjar försiktigt med ena örat, som  Nooruldeen Kadhem, tränare, visar. Simskolan har tränare som kan flera språk, bland annat arabiska.
Att våga doppa sig är viktigt. Andra Aline Dorff börjar försiktigt med ena örat, som Nooruldeen Kadhem, tränare, visar. Simskolan har tränare som kan flera språk, bland annat arabiska.Foto: Tommy Svensson
Benjamin Avdic-Larsson njuter i simskolan. Han får hjälp av tränarna Nooruldeen Kaldem och Jasmin El Mokri.
Benjamin Avdic-Larsson njuter i simskolan. Han får hjälp av tränarna Nooruldeen Kaldem och Jasmin El Mokri.Foto: Tommy Svensson
180 barn ska kunna gå gratis i simskolan ”Gratis Baddare” under 2022. Du kan anmäla barn på föreningens hemsida ksls.se. Anmälan till nästa kurs öppnar snart.
180 barn ska kunna gå gratis i simskolan ”Gratis Baddare” under 2022. Du kan anmäla barn på föreningens hemsida ksls.se. Anmälan till nästa kurs öppnar snart.Foto: Tommy Svensson
Andra Aline Dorff och tränaren Isabella Wahlund har kul i vattnet.
Andra Aline Dorff och tränaren Isabella Wahlund har kul i vattnet.Foto: Tommy Svensson
Fakta

Gratis simskola

Sparbanken Skåne har gett KSLS bidrag för att 180 barn ska kunna gå gratis i simskolan ”Gratis Baddare” under 2022. Baddaren är första nivån i simskolan, med målet att barn ska bli vana vid vatten, det vill säga att kunna doppa sig, flyta med mera.

Barn i främst åldern 4-9 år kan vara med. Simskolan har tränare som kan flera språk, bland annat arabiska.

Du kan anmäla barn på föreningens hemsida ksls.se. Anmälan till nästa kurs öppnar snart. Kursen börjar vecka 13, men det kan bli senare, beroende på läget med covid-19.

Först till kvarn gäller vid anmälan. Håll koll på KSLS i sociala medier. Där publiceras datum för när grupperna öppnar för anmälan.

Både barn och vuxna kan vara rädda för vatten. Det kan bero på olika saker. Rädsla hos barn kan till exempel bero på att vuxna förbjudit det att vara nära vatten. Därför är det viktigt att lära barn i tidig ålder att vänja sig vid vatten.

Isabella Wahlund, Jasmin El Mokri och Nooruldeen Kadhem leder lektionen. De lär barnen att simma från grunden.

– Att lära sig att simma är mycket lättare om man tar det stegvis. Jag har simmat sedan jag var liten, jag vet hur roligt det är. Så jag vill att alla barn ska lära sig det i tidig ålder, säger Nooruldeen Kadhem.

Andra Aline Dorff och Viktorjia Pietere tar sig an övningarna på fullt allvar.
Andra Aline Dorff och Viktorjia Pietere tar sig an övningarna på fullt allvar.Foto: Tommy Svensson

Barnen får öva på att doppa ansiktet under vatten och blåsa bubblor, med näsan eller munnen.

2008 kom Nooruldeens familj från Irak, när han själv var två år gammal. Han lärde sig simma i Sverige.

”Det är fantastiskt att kunna erbjuda 180 barn gratis simskola”, säger Anders Wendel, ordförande i KSLS. Nästa kurs börjar i mars. Du kan anmäla dina barn 4-9 år på KSLS hemsida (se faktaruta)
”Det är fantastiskt att kunna erbjuda 180 barn gratis simskola”, säger Anders Wendel, ordförande i KSLS. Nästa kurs börjar i mars. Du kan anmäla dina barn 4-9 år på KSLS hemsida (se faktaruta)Foto: Tommy Svensson

– I början var simningen för mig bara en hobby, men nu är det sporten som jag älskar. Jag kanske representerar Sverige någon gång, säger Nooruldeen glatt.

Han är bäst på frisim och ryggsim, på 50 och 100 meter.

Simning är inte bara en sport som ger en bra fysisk kondition, utan den kan faktiskt vara ett skäl till att du en dag överlever, säger Nooruldeen och fortsätter:

– Att kunna simma är en livförsäkring som alla barn borde få.

”När barnen har blivit ordentligt trygga i vattnet är det betydligt enklare att lära sig simma.”
Jasmin El Mokri, tränare

Antalet som drunknar i Sverige har minskat år från år, men har ökat i samband med bad på sommaren. 2020 drunknade 77 personer. Sex av dem var barn. 2019 drunknade 68 personer

Att våga doppa sig är viktigt. Viktorjia Pietere med tränaren  Isabella Wahlund.
Att våga doppa sig är viktigt. Viktorjia Pietere med tränaren Isabella Wahlund.Foto: Tommy Svensson

Vid vilken ålder bör ett barn börja lära sig simma?

– Jag rekommenderar att barn börjar i simskola från fyra års ålder. Inga förkunskaper krävs, säger Jasmin El Mokri.

– I simskolan övar deltagarna upp sin vattenvana. När barnen har blivit ordentligt trygga i vattnet är det betydligt enklare att lära sig simma.

”Det är fantastiskt att kunna erbjuda 180 barn gratis simskola”
Anders Wendel, ordförande KSLS
Ann Mårtensson har följt med sitt barnbarn till simhallen. ”Jag älskar att simma och jag vet hur viktigt det är, jag vill att alla barn ska kunna simma”
Ann Mårtensson har följt med sitt barnbarn till simhallen. ”Jag älskar att simma och jag vet hur viktigt det är, jag vill att alla barn ska kunna simma”Foto: Tommy Svensson
Med lek lär sig barnen att bli mer vana vid vattnet.
Med lek lär sig barnen att bli mer vana vid vattnet.Foto: Tommy Svensson

Ann Mårtensson har följt med sitt barnbarn till simhallen. Hon tror att det är viktigt att barn får lära sig simning tidigt.

– Jag älskar att simma och jag vet hur viktigt det är, jag vill att alla barn ska kunna simma. Det är en aktivitet som kan göras på många öppna platser, speciellt i tider med corona.

Anders Wendel, ordförande för KSLS, säger att samarbetet med Sparbanken Skåne är både spännande och livsviktigt.

– När vi fick den här möjligheten att samarbeta tvekade vi inte en sekund, Det är fantastiskt att kunna erbjuda 180 barn gratis simskola. Vi som förening vill skapa rörelseglädje men också bidra till att simkunnigheten ökar i vårt område, säger han.

”När barnen har blivit ordentligt trygga i vattnet är det betydligt enklare att lära sig simma. Jag rekommenderar att barn börjar i simskola från fyra års ålder.”, säger Jasmin El Mokri., tränare.
”När barnen har blivit ordentligt trygga i vattnet är det betydligt enklare att lära sig simma. Jag rekommenderar att barn börjar i simskola från fyra års ålder.”, säger Jasmin El Mokri., tränare.Foto: Tommy Svensson
”Vi gör allt vi kan för att upprätthålla en säker miljö,”
Anders Wendel, ordförande KSLS

Hur går det med simskolan under corona?

– Vår simskola har öppet, med coronanpassad verksamhet. Vi följer de rekommendationer som finns. Om någon förändring görs vad gäller restriktioner som påverkar oss kommer vi självklart att följa dem,.

– Vi gör allt vi kan för att upprätthålla en säker miljö, för både deltagare och tränare, säger Anders Wendel.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.