1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Åtal: 21-åring misstänkt för mordet på Emilia

Emilia Lundberg mördades samma dag som hon försvann. Hon låg död i Vramsån i elva dagar innan hon hittades. Det hävdar kammaråklagare Kristina Amilon, som väckt åtal mot en barndomsvän till offret.
Tollarp • Publicerad 17 oktober 2020
Polisavspärrningar vid Vramsån i Tollarp, där Emilia Lundbergs senare hittas död den 3 december 2019.
Polisavspärrningar vid Vramsån i Tollarp, där Emilia Lundbergs senare hittas död den 3 december 2019.Foto: Lasse Ottosson

Åklagarmyndigheten i Kristianstad meddelade att åtalet väckts i ett pressmeddelande på torsdagen. Kammaråklagare Kristina Amilon har lett utredningen. I pressmeddelandet säger hon:

– Vi har arbetat mycket brett i utredningen, följt upp vartenda tips och alla trådar som har kommit in. Vi har mött ett stort engagemang från de boende i Tollarp.

”Det finns enligt min mening inget som styrker att han skulle var skyldig”
Melka Kjellberg, 21-åringens försvarsadvokat

20-åriga Emilia Lundberg hittades död i Vramsån i Tollarp den 3 december 2019. Då hade hon varit försvunnen i elva dagar.

En 21-årig Tollarpsbo, som är barndomsvän till Emilia, greps misstänkt för mord. Han har nu suttit häktad i över tio månader. Han har hela tiden nekat till brott.

Emilia Lundberg blev 20 år. Beskedet om hennes död väckte stor sorg i Tollarp.
Emilia Lundberg blev 20 år. Beskedet om hennes död väckte stor sorg i Tollarp.Foto: Tommy Svensson

Kammaråklagare Kristina Amilon skriver i åtalet att 21-åringen mördade Emilia Lundberg redan den 22 november, alltså samma dag som hon sist sågs.

I åtalet står det att mordvapnet har varit ett skarpkantat föremål. 21-åringen ska upprepade gånger har skurit och/eller huggit offret över i stort sett hela överkroppen. Offret fick omfattande sårskador.

Emilia hamnade i Vramsån. Hon har avlidit av de kraftiga blödningarna, men även drunkning kan ha bidragit till att hon dog.

”De är barndomsvänner och umgicks en hel del, så det är inget konstigt att folk har sett dem tillsammans”
Melka Kjellberg, försvarsadvokat

Flera vittnen har sett 21-åringen och Emilia Lundberg tillsammans samma dag som mordet ska ha inträffat. Flera fynd har också gjorts.

Som bevis finns även information från mobil, rättsintyg och obduktionsrapport.

21-åringen och hans försvarsadvokat Melka Kjellberg har haft polisens förundersökning, som är cirka 10 000 sidor, sedan i somras.

– Det finns enligt min mening inget som styrker att han skulle var skyldig, säger Melka Kjellberg till Kristianstadsbladet.

– De är barndomsvänner och umgicks en hel del, så det är inget konstigt att folk har sett dem tillsammans.

Mordrättegången inleds vid Kristianstads tingsrätt fredagen den 23 oktober.

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.