1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Arbetslösheten minskar för alla grupper – en grupp sticker ut

Arbetslösheten i Östra Göinge går åt rätt håll. Inte minst för utrikesfödda, som minskat med 9 procentenheter på ett år – och har halverats på 4,5 år.
Östra Göinge • Publicerad 21 februari 2022
Ola Lundgren har jobbat i åtta år på Arbetsförmedlingen. I augusti 2017 började han på Östra Göinge kommuns nya arbetsmarknadsenhet. Under 2021 blev han chef.
Ola Lundgren har jobbat i åtta år på Arbetsförmedlingen. I augusti 2017 började han på Östra Göinge kommuns nya arbetsmarknadsenhet. Under 2021 blev han chef.Foto: Mikael Persson

– Vägen till arbete är ett av kommunens prioriterade områden. Vi kan se att vårt arbete ger resultat, särskilt i gruppen utrikesfödda som är vår största utmaning just nu, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsen ordförande, till kommunens hemsida.

– Att flytta människor från bidrag till arbete är högt prioriterat, säger han.

”Samverkan med företag genom Göingematchningen bidrar starkt”
Ola Lundgren, chef arbetsmarknadsenheten

Arbetslösheten har sjunkit i samtliga grupper på ett år.

Total arbetslöshet: Från 12,7 procent till 11,2 procent.

Utrikesfödda: Från 38,8 till 29,8.

Ungdomar: Från 21,7 till 18,3.

Svenskfödda: Från 7,2 till 6,2.

Patric Åberg (M) och Ola Lundgren, chef på kommunens arbetsmarknadsenhet.
Patric Åberg (M) och Ola Lundgren, chef på kommunens arbetsmarknadsenhet.Foto: Mikael Persson

Fortfarande är arbetslösheten för utrikesfödda mycket högre än för svenskfödda. Men den har minskat från 57,4 (!) procent arbetslösa i oktober 2017 till 29,8 procent i februari 2022.

Kommunens arbetsmarknadsenhet arbetar hårt för att få fler i arbete.

– Vi arbetar nära flera andra enheter, till exempel Göinge utbildningscenter och stöd som hanterar ekonomiskt bistånd. Detta för att kunna ge rätt stöd, säger Ola Lundgren chef vid arbetsmarknadsenheten.

– Även samverkan med företag genom Göingematchningen bidrar starkt, säger han.

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.