1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Apotekaren körde buss under sin välideringstid

Hans iver att få legitimation att utöva sitt yrke upphörde inte trots svårigheterna han ställdes inför.
Mohammed Yasser Hawi, 52, fick lära sig två nya språk för att nå sin dröm.
– Ingen trodde att jag skulle ta tjänstledigt och återvända efter ett halvår som behörig farmaceut, säger han.
Kristianstad • Publicerad 8 augusti 2022
Yasser är ursprungligen från Syrien.
Yasser är ursprungligen från Syrien.Foto: Simon Rehnström

Yasser, 52, är en syrisk farmaceut som tog examen 2001 från Yaroslavl State Medical University i Moskva och återvände till Syrien för att öppna sitt eget apotek.

Där förvandlades hans arbete – under loppet av tio år – från ett yrke han utövade till en passion som fick honom att ta ett personligt intresse i sina kunder.

För sex år sedan kom han till Sverige och kämpade hårt för att få legitimation att utöva apotekaryrket i Sverige. På väg mot sitt mål försökte han lära sig något annat så att han kunde försörja sig och slippa ta studielån.

Jag sökte till Arbetsförmedlingen och började plugga till busschaufför och samtidigt fortsatte jag mot mitt mål att få legitimation som apotekare, .säger Yasser Hawi.
Jag sökte till Arbetsförmedlingen och började plugga till busschaufför och samtidigt fortsatte jag mot mitt mål att få legitimation som apotekare, .säger Yasser Hawi.Foto: Simon Rehnström

– Jag behövde ett yrke som krävde fysisk ansträngning men som inte behövde hög akademisk utbildning. Under min universitetstid brukade jag ta bussen hemifrån till universitetet och tillbaka, sedan dess har jag gillat busskörning, men jag tänkte inte på att ta körkort.

”Det handlar om hopp, man måste slåss oavsett ålder, plats och krav”
Mohammed Yasser Hawi

Han sökte sig därför till Arbetsförmedling och studerade till busschaufför.

– Det var inte lätt, efter att ha pluggat i ett halvår lyckades jag ta busskort och började söka jobb. Så småningom hittade jag en plats i Karlshamns kommun. Där arbetade jag som busschaufför hos Bergkvarabuss.

Yasser tog ledigt från jobbet som busschaufför medan han sökte legitimation i Norge.
Yasser tog ledigt från jobbet som busschaufför medan han sökte legitimation i Norge.Foto: Simon Rehnström
”Ingen trodde att jag skulle ta tjänstledigt och återvända efter ett halvår som behörig farmaceut”
Mohammed Yasser Hawi

Men hur kunde du jobba som busschaufför och studera samtidigt?

– Det var svårt men inte omöjligt, efter mitt jobb åkte jag hem och började plugga. Det handlar om hopp, man måste slåss oavsett ålder, plats och krav. Man får inte tappa sin glöd, det är som en motor som kör inom oss och om den stannar så stannar livet, säger Yasser och fortsätter:

– En dag fick jag tips av en vän att utexaminerade farmaceuter kan validera sina intyg och få behörighet i Norge på kortare tid och med färre krav. Då började jag undersöka saken och jag registrerade mig hos Socialstyrelsen i Norge för att få mina betyg godkända.

Yasser tog ledigt från jobbet som busschaufför medan han sökte legitimation i Norge, ingen av hans kollegor visste att Yasser faktiskt var apotekare i Syrien.

– De trodde att jag bara jobbade på apotek och inte var utbildad farmaceut. Ingen trodde att jag skulle ta tjänstledigt och återvända efter ett halvår som behörig farmaceut.

Efter ett tag fick jag svensk legitimation och började söka jobb igen. Men det var komplicerat, säger Mohammed Yasser Hawi.
Efter ett tag fick jag svensk legitimation och började söka jobb igen. Men det var komplicerat, säger Mohammed Yasser Hawi.Foto: Simon Rehnström
”Jag fastnade i mycket byråkrati, det tog flera månader tills jag äntligen fick möjligheten att jobba”
Mohammed Yasser Hawi

Kan du arbeta med norsk legitimation här?

– Efter ett tag fick jag svensk legitimation och började söka jobb igen. Men det var komplicerat.

Svenska universitet skickar ut studenter på praktik på apotek. Där lär sig studenter det svenska systemet och får praktisk erfarenhet innan de börjar utöva sitt yrke, säger Yasser.

Foto: Simon Rehnström

– Jag fick tillstånd att arbeta som farmaceut innan jag fick praktik. Och här var kruxet, apoteket kunde inte ta emot mig som praktikant, jag var inte knuten till ett universitet eller arbetsförmedling och jag ansågs redan vara legitimerad.

Yasser var tvungen att sluta hos bussbolaget och registrera sig som arbetssökande för att arbetsförmedlingen skulle kunna skicka honom till ett apotek för vidareutbildning.

Men Arbetsförmedlingen kunde inte skicka honom som praktikant till ett apotek, eftersom han redan var apotekare. En moment 22-situation.

Foto: Simon Rehnström

– Jag fastnade i mycket byråkrati, det tog flera månader tills jag äntligen fick möjligheten att jobba som apotekarassistent i Karlshamns kommun, säger Yasser och fortsätter:

– Där jobbade jag i ett halvår, under den tiden fick jag träna på systemet och arbeta på riktigt. Efter det fick jag arbete på sjukhusapoteket i Kristianstad och fick fast anställning. Det var inte så lätt, det var många utmaningar. Men min dröm om att utöva mitt yrke igen var huvudmotivet till att jag fortsatte kampen tills jag nådde mitt mål.

Har du tips till andra nyanlända?

– Att ha en positiv inställning, att vara öppen för alla jobb. Man kan alltid lära sig något överallt. Har du ett öppet sinne är det en fördel, du lär dig språket bättre och snabbare och etablerar dig fortare i samhället, säger Mohammed Yasser Hawi.

Yasser är ursprungligen från Syrien.

”Jag sökte till Arbetsförmedlingen och började plugga till busschaufför och samtidigt fortsatte jag mot mitt mål att få legitimation som apotekare”.

Yasser tog ledigt från jobbet som busschaufför medan han sökte legitimation i Norge.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.