1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Andra väggmålningen klar – ”Rymdbruk”

På lördagen invigdes Kristianstads andra väggmålning. Under veckan har konstnären Kim Demåne ägnat cirka 70 timmar åt att speja färg på husväggen vid Västra Vallgatan.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2021
Kim Demåne har levt med bilden Rymdbruk i tio år, en utveckling av en teckning han gjorde då. På bilden finns ett antal hjärnor, som ser ut att styra robotar.
Kim Demåne har levt med bilden Rymdbruk i tio år, en utveckling av en teckning han gjorde då. På bilden finns ett antal hjärnor, som ser ut att styra robotar.Foto: Lasse Ottosson

En ström av nyfikna personer har passerat och kanske bytt några ord med konstnären. På lördagen var allt klart för invigning.

Verket heter ”Rymdbruk”. Det är en bild som Kim Demåne har levt med i tio år.

”Den här mannen, eller roboten, utför någon form av framtida jordbruk”
Kim Demåne

– Den bygger på en teckning jag gjorde 2011. Jag hade hoppat mellan att jobba i New York, Amsterdam och Barcelona. För att hitta mig själv handlade det inte om var jag var i världen, utan vad jag gör, säger han som ville lämna ett fast jobb som grafiker och börja frilansa.

– Jag bestämde mig för att flytta hem till Ronneby och bara satsa på min konst och se vart den tar mig.

”När jag gick från att frigöra mig till att välja min egen väg kände jag att min hjärna ständigt var pressad” säger Kim Demåne om bilden på sin väggmålning.
”När jag gick från att frigöra mig till att välja min egen väg kände jag att min hjärna ständigt var pressad” säger Kim Demåne om bilden på sin väggmålning.Foto: Lasse Ottosson

– När jag gick från att frigöra mig till att välja min egen väg kände jag att min hjärna ständigt var pressad, säger han.

Det händer mycket i bilden.

Kim Demåne har ägnat cirka 70 timmar åt väggmålningen.
Kim Demåne har ägnat cirka 70 timmar åt väggmålningen.Foto: Lasse Ottosson

– Bilden heter Rymdbruk för att den här mannen, eller roboten, utför någon form av framtida jordbruk, säger Kim Demåne.

Kim Demåne tackades av kommunen och Kristianstad City vid invigningen.
Kim Demåne tackades av kommunen och Kristianstad City vid invigningen.Foto: Lasse Ottosson
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.