GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Amfetaminligans väg till rättegång – hela tidslinjen: Detta har hänt

Förundersökningen – kallad ”Kuba” – inleddes på allvar 16 mars 2021.
Polisen fotograferade, avlyssnade och följde efter en rad personer. Främst Kristianstadsbor.
Nu startar rättegången som väntas pågå i cirka 60 dagar.
Fyra åklagare och uppåt 20 advokater ska medverka; plus de 15 åtalade, domarna och åhörare.
Nordöstra Skåne • Publicerad 14 december 2022
kollage
kollage

12 februari, 2021. Den 41-årige Kristianstadsbon misstänks – av andra i knarkligan – ha skickats till Åhus och området utanför Ica för att göra en knarkaffär.

8,5 kilo amfetamin ska ha lämnats över till den 37-årige västkustbon.

29-åringen från Bromölla kommun erkänner att han varit kurir.
29-åringen från Bromölla kommun erkänner att han varit kurir.Foto: Polisen

4 mars, 2021. Den 41-årige Kristianstadsbon misstänks ha skickats till Osby, området utanför Coop. Cirka 30 kilo amfetamin lämnas över till den 37-årige västkustbon, enligt polisens utredning.

7 mars, 2021. En större mängd amfetamin tros överlämnas till en köpare i Stockholm.

Den misstänkte storköparen, västkustbon, nekar till de mesta av anklagelserna mot honom.
Den misstänkte storköparen, västkustbon, nekar till de mesta av anklagelserna mot honom.Foto: Polisen

16 mars, 2021. Polisen startar på allvar sin satsning för att kartlägga och spana på de personer som man misstänker är del av en jätteknarkhärva. Namnet på förundersökningen blir ”Kuba” och brottsmisstanken är synnerligen grovt narkotikabrott. Förutom att spana ges polisen tillåtelse att använda så kallad hemliga tvångsmedel.

De 15 åtalade. De fyra Kristianstadsborna (minus den äldre brodern), är de som åklagarsidan menar varit de mest involverade i amfetaminnätverket.
De 15 åtalade. De fyra Kristianstadsborna (minus den äldre brodern), är de som åklagarsidan menar varit de mest involverade i amfetaminnätverket.Foto: Grafik: Kb/NSk

Det innebär till exempel kameraövervakning, hemlig datainsamling och att polisen får lov att hämta in uppgifter om vilka av de misstänkta som har talat i telefon och när samt avlyssna vissa samtal.

Här påstår åklagarna att det lastas kilovis med narkotika i Norje, utanför Sweden Rock-området. En 48-årig helsingborgare stoppas sedan i Gårdstånga med bakluckan full av knark – men säger sig inte vetat vad som varit i bakluckan och att ha blivit tvingad att köra lasten.
Här påstår åklagarna att det lastas kilovis med narkotika i Norje, utanför Sweden Rock-området. En 48-årig helsingborgare stoppas sedan i Gårdstånga med bakluckan full av knark – men säger sig inte vetat vad som varit i bakluckan och att ha blivit tvingad att köra lasten.Foto: Polisen

20 mars, 2021. Den 41-årige Kristianstadsbon stoppas när han kör bil utanför Helsingborg. Samma dag meddelar 41-åringen de andra huvudmisstänkta Kristianstadsborna i ligan via appen Anom: ”De gick igenom allt ” och ”Det är något väldigt skumt. De förväntade sig att hitta något.”

Uppskattningsvis 30 kilo amfetamin hittades vid husrannsakan i västkustbons förråd.
Uppskattningsvis 30 kilo amfetamin hittades vid husrannsakan i västkustbons förråd.Foto: Polisen

2 april, 2021. Nyheten om att den krypterade appen Sky Ecc som använts av ligan för att kommunicera, har knäckts, når dem via olika medier. De beslutar sig för att lämna knarkhuset i Osby. Den nya knarkfabriken blir i en stallbyggnad i Blekinge som polisen börjar intensivspana på kort härefter.

40-åringen och 39-åringen (längst bort i bild) äter på spansk restaurang.
40-åringen och 39-åringen (längst bort i bild) äter på spansk restaurang.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

25 mars, 2021. Den 37-årige västkustbon och företagaren stoppas och grips vid trafikplats Gårdstånga. Tidigare under dagen har polisens spanare sett hur två stora väskor lastats in i hans Tesla i centrala Kristianstad. De två Kristianstadsborna: 41-åringen och 39-åringen ska ha mött västkustbon här. I väskorna ska det, enligt polisen, legat nästan 90 kilo narkotika.

På hotellrummet poserar Kristianstadsborna med tjocka sedelbuntar.
På hotellrummet poserar Kristianstadsborna med tjocka sedelbuntar.Foto: Polisen

27 mars, 2021. Polisen spanar på huset i Osby och menar att en leverans av 30 liter amfetaminolja sker. En kille, som senare avskrivs som misstänkt, anländer med olja till huset. I förhör säger han att han inte vetat vad det var för slags olja. ”Jag körde dit och bara släppte av det.”

Den 41-årige Kristianstadsbon.
Den 41-årige Kristianstadsbon.Foto: Polisen

6 april, 2021. Genom en komplicerad spaningsoperation följer polisen en 24-årig kvinna från Blekinge och en 29-årig man från Bromölla kommun då de kör en misstänkt narkotikaleverans till Stockholmstrakten.

Vid ett industriområde ser spanare hur svarta säckar verkar flyttas över från den misstänkta knarkleverans-bilen till en annan bil. Mannen i det fordonet – en 38-årig stockholmare – följs efter och han grips invid sin bostad. I hans bil uppskattar polisen att över 50 kilo narkotika, mestadels amfetamin, låg. I 38-åringens bostad tas mängder av andra preparat i beslag.

Väskorna i västkustbons bil. Innehållet ska ha varit nästan 90 kilo amfetamin och polisen tror att det överlämnats av 41-åringen och 39-åringen inne i centrala Kristianstad.
Väskorna i västkustbons bil. Innehållet ska ha varit nästan 90 kilo amfetamin och polisen tror att det överlämnats av 41-åringen och 39-åringen inne i centrala Kristianstad.Foto: Polisen

10-13 april, 2021. Huset i Osby städas. Ett ex-par i 55-årsåldern, där kvinnan är den som äger fastigheten, iakttas av spanarna. Ex-paret håller i sopskyffel och lastar saker på släp som körs iväg.

24 maj, 2021. En misstänkt knarköverlåtelse görs utanför Sweden Rock-området i Norje. Spanarna menar sig se hur 29-åringen från Bromölla kommun lastar över flera lådor och säckar i en annan bil – en Hyundai som sedan stoppas vid trafikplats Gårdstånga., En 48-årig helsingborgare identifieras som förare. I bagageutrymmet ligger, enligt polisens beräkningar, cirka 55 kilo amfetamin.

Nyheten om att krypteringsappen Sky Ecc knäckts sprids.
Nyheten om att krypteringsappen Sky Ecc knäckts sprids.Foto: Polisen

7 juni 2021. Inom ramen för det som kallats operation Trojan Shield genomförs ett stort antal koordinerade husrannsakningar och gripanden i 16 länder. Över 800 personer grips.

29 november, 2022. Åtal väcks och förundersökningsmaterialet på omkring 17 000 sidor. 13 personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Majoriteten av de åtalade har suttit inlåsta på häkte i över 1,5 år.

Stallbyggnaden/ladan på Listerlandet misstänks ha blivit knarkligans tillverkningsställe, efter att huset i Osby övergivits. Polisen spanare hittar snart dit.
Stallbyggnaden/ladan på Listerlandet misstänks ha blivit knarkligans tillverkningsställe, efter att huset i Osby övergivits. Polisen spanare hittar snart dit.Foto: Polisens förundersökning

12 december, 2022. Rättegången startar i säkerhetssalen i Malmö. Beskedet några dagar innan rättegångens start var att förhandlingsplanen innehåller 58 dagar fördelat på många månader.

Tre åklagare och uppåt 20 advokater ska medverka under förhandlingarna. Den 40-årige utpekade huvudmannen ska exempelvis ha två advokater.

Mängder av beslag gjordes hemma hos 38-åringen i Stockholmsregionen.
Mängder av beslag gjordes hemma hos 38-åringen i Stockholmsregionen.Foto: Polisen
Den misstänkte föraren har stoppats på E22:an vid avfarten till Gårdstånga.
Den misstänkte föraren har stoppats på E22:an vid avfarten till Gårdstånga.Foto: Polisens förundersökning
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.