1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Allt fler vaccinerar sig sedan vårdcentraler tog över ansvaret

På Charlottesborg är det bara 61 procent som fått dos 1 av covid-19-vaccinet, på Gamlegården 62-63 procent. Men sedan vårdcentralerna tog över ansvaret har andelen ökat.
– Vårt område har ökat antalet vaccinationer rejält, säger Linda Björklund, verksamhetschef för Näsby vårdcentral.
Kristianstad • Publicerad 22 november 2021
På Charlottesborg har bara 61 procent fått dos 1, på Gamlegården är det 62-63 procent. I hela Skåne har minst 65 procent bland personer över 18 år fått två doser.
På Charlottesborg har bara 61 procent fått dos 1, på Gamlegården är det 62-63 procent. I hela Skåne har minst 65 procent bland personer över 18 år fått två doser.Foto: Tatan Syuflana

Allt fler blir sjuka i covid-19 och antalet inlagda på sjukhus ökar. Samtidigt är färre vaccinerade på en del orter och bland utrikesfödda.

Vaccinationerna har ökat sedan vårdcentralerna tog över ansvaret från de privata aktörerna.

– Dock arbetar vi på Vilan fortfarande med att få upp vaccinationstäckningen på Charlottesborg. Det är färre som vaccinerar sig där, säger Kristina Särne, verksamhetschef för Vilans vårdcentral.

Drop in-vaccinering erbjuds på Stora torg i Kristianstad den 28 november klockan 11-15. Personal som kan flera språk är på plats. Drop-in vaccinering utanför Gamlegårdens köpcenter (bilden) har fungerat väldigt bra.
Drop in-vaccinering erbjuds på Stora torg i Kristianstad den 28 november klockan 11-15. Personal som kan flera språk är på plats. Drop-in vaccinering utanför Gamlegårdens köpcenter (bilden) har fungerat väldigt bra.Foto: Tommy Svensson
Ali Yasir Ahudi var en av dem som fick en spruta vid drop-in på Gamlegården.  ”Perfekt, annars är det svårt när man går i skolan, att hitta en ledig tid”, sa han.
Ali Yasir Ahudi var en av dem som fick en spruta vid drop-in på Gamlegården. ”Perfekt, annars är det svårt när man går i skolan, att hitta en ledig tid”, sa han.Foto: Tommy Svensson
”För mig är det viktigt att erbjuda drop-in också”
Linda Björklund, verksamhetschef Näsby vårdcentral

Inom hela Skåne har 90 procent eller fler bland personer över 60 år fått två doser. I gruppen 18–39 år är det 65–69 procent.

På Charlottesborg ligger det ännu lägre. Den 11 november var det bara 61 procent som fått dos 1.

– Vi har gjort riktad insats i vårt område genom att erbjuda drop-in-vaccinering på Erikshjälpen vid två tillfällen och den 1 december planerar vi att vara på Charlottesborg.

– Personalen gör ett fantastiskt arbete, både med att vaccinera och att informera våra patienter om vikten av vaccination och öka vaccinationstäckningen.

Näsby vårdcentral lyckades väldigt bra med att få äldre att vaccinera sig. Privata aktörer tog över vaccineringen av de yngre, men nu ligger hela ansvaret hos vårdcentralerna.  ”Vi har stått utanför Coop där alla bara kunde stanna till. Det är ett bra sätt att få fler att vaccinera sig”, säger Linda Björklund, verksamhetschef för Näsby vårdcentral.
Näsby vårdcentral lyckades väldigt bra med att få äldre att vaccinera sig. Privata aktörer tog över vaccineringen av de yngre, men nu ligger hela ansvaret hos vårdcentralerna. ”Vi har stått utanför Coop där alla bara kunde stanna till. Det är ett bra sätt att få fler att vaccinera sig”, säger Linda Björklund, verksamhetschef för Näsby vårdcentral.Foto: Lasse Ottosson

Linda Björklund, verksamhetschef för Näsby vårdcentral håller med.

– Vårt område har ökat täckningen rejält sedan uppdraget gick över från de privata aktörerna till oss istället.

– Jag har lyft frågan om hur vi framöver bör arbeta för att nå ut brett med information om vikten av att vaccinera sig. 1177 är en väg att gå, men för mig är det viktigt att erbjuda drop-in också. Vi har stått utanför Coop där alla bara kunde stanna till. Det är ett bra sätt att få fler att vaccinera sig, säger hon.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.