1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Allt fler smittade– 20 procents ökning i Skåne

Antalet nya fall av covid-19 har ökat i de fem kommunerna i nordöstra Skåne. Totalt 598 nya fall har konstaterats, enligt ny statistik från Region Skåne. ”Det krävs att vi fortsatt strikt håller oss till de restriktioner som gäller och undviker nya nära kontakter”, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.
Kristianstad • Publicerad 14 april 2021
Smittan av covid-19 ökar i hela Skåne och i alla åldrar, utom hos de allra äldsta. På äldreboendena är det bara få nya fall.
Smittan av covid-19 ökar i hela Skåne och i alla åldrar, utom hos de allra äldsta. På äldreboendena är det bara få nya fall.Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Skåne. Bara i de fem kommunerna i nordöst finns 598 nya konstaterade fall sedan förra veckan. I Skåne har det skett en 20-procentig ökning av antalet positiva (bland alla som testat sig).

– Det krävs att vi fortsatt strikt håller oss till de restriktioner som gäller och undviker nya nära kontakter, för att begränsa spridningen av smittan, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Kristianstad kommun har högst smittspridning i nordöstra Skåne. Där har antalet fall senaste veckan ökat från 312 nya fall till 438 nya fall per 100 000 invånare.

Cirka 17 procent av Skånes invånare över 18 år (183 992 personer) har fått sin första dos vaccin. 7,1 procent är färdigvaccinerade.
Cirka 17 procent av Skånes invånare över 18 år (183 992 personer) har fått sin första dos vaccin. 7,1 procent är färdigvaccinerade.Foto: Fredrik Sandberg/TT
”Region Skåne varnar för bedrägeri, det vill säga att personer ringer upp och vill ordna tid för vaccination”
Region Skåne, i pressmeddelande

Den kommun som klarat sig bäst är Östra Göinge, men där det skett en fördubbling av antalet nya fall sedan förra veckan.

Vaccinering: Cirka 17 procent av alla över 18 år i Skånes (183 992 personer) har fått sin första dos vaccin. Personer i åldern 65 år till 69 år står i tur för vaccinering. De får ett personligt brev om att boka vaccintid.

Region Skåne varnar för bedrägeri, det vill säga att personer ringer upp och vill ordna tid för vaccination (eller boka om en redan bokad tid) med hjälp av telefon och bank-id. Observera att du bokar tiden själv genom att ringa din vårdcentral, eller bokar via 1177.se.

Fakta

Covid-19-läget i Skåne 13 april 2021

Nya konstaterade fall: 264

Totalt antal konstaterade fall: 130 666

InlagdaIVA: 17

Inlagda på vårdavdelning: 139

Antalet avlidna med covid-19: 1 660 (uppdaterad 12 april)

Antal nya fall per dag, (i snitt under rullande 7-dagar): 601

Källa: Region Skåne

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.