1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Allt fler elever smittade på Kristianstads grundskolor

Allt fler elever i Kristianstad har smittats av covid-19. Hela klasser har fått skickas hem för att hålla smittan borta.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2021
Många skolor har satt upp lappar med uppmaningen att hålla avstånd. Smittan bland unga har ökat senaste veckorna.
Många skolor har satt upp lappar med uppmaningen att hålla avstånd. Smittan bland unga har ökat senaste veckorna.Foto: Lasse Ottosson

Allt fler smittade har rapporterats in från Kristianstads grundskolor den senaste månaden. I början av året var det cirka 29 fall av covid-19 per vecka. De senaste två veckorna har det varit i snitt 88 fall per vecka.

”Smittspridningen har krupit ner i åldrarna”
Ulrica Capion, på barn- och utbildningsförvaltningen

Det är mest elever som är smittade, men även personal.

– Vi hade en topp innan julen med en hög smittspridning. Då stod gymnasieeleverna för en stor del. Gymnasiet står fortfarande för den största andelen smittade, men smittspridningen har krupit ner i åldrarna, säger Ulrica Capion, på barn- och utbildningsförvaltningen.

Enligt Region Skåne har antalet smittade ökat kraftigt i åldrarna tio till nitton år.

Om smittan sprids på en skola, vad gör ni?

– Vi följer rekommendationerna från Smittskydd Skåne och går ut med information till elever, föräldrar och skolans personal om de utsatts för smitta. Om man har blivit utsatt för smitta bör man testa sig. Vårt ansvar är att informera, men ansvaret att testa sig ligger på varje enskild person som är berörd, säger Ulrica Capion.

Fakta

Här finns information om covid-19 på flera språk

Nationell telefon om covid-19 på tolv språk, bland annat engelska, arabiska och somaliska. På Telefonnumret 08-123 680 00 kan du får svar på allmänna frågor om smittspridning, testning och vaccination mot covid-19. Linjen är öppen vardagar kl 09-15.

1177.se/Skåne/ har information på flera språk. Här bokar du test av covid-19, vaccination mot covid-19 (gäller 18-59 år. Vaccineringen börjar med personer i åldern 50-59 år från den 17 maj).

Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.