1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Alexander, 33, upptäckte att han var dödförklarad

Alexander höll på att bli tokig av frustration när bank-id:et slutade fungera. Fler och fler tekniska problem hopade sig. Från banken kom senare en slags förklaring – en läkare på CSK hade meddelat Skatteverket att Alexander var död.
Kristianstad • Publicerad 11 mars 2021
Skatteverket fick in en förfalskad blankett. Därför dödförklarades Alexander.
Skatteverket fick in en förfalskad blankett. Därför dödförklarades Alexander.Foto: Janerik Henriksson/TT
”Jag har varit död i 13 dagar”
Alexander

– Jag har varit död i 13 dagar, säger Alexander som bor på en ort i västra Blekinge.

Det hela började uppdagas efter att Alexander fått problemen med att logga in på bank-id och göra bankärenden. Starkt frustrerad ringde han till sin lokala bank och frågade vad som var felet. Efter ett tag ringde hans kontakt på banken upp.

– ”Åh, vad skönt att höra att du lever”, sa hon, säger Alexander som blev perplex. Varför skulle han inte leva?

Då berättade kvinnan att banken fått meddelande från Skatteverkets folkbokföring om att Alexander avlidit. Konton knutna till Alexander höll på att avslutas.

”Vi har fått in ett dödsbevis från en läkare på centralsjukhuset i Kristianstad”
Chaba Nagy, Skatteverket

– Då bara sjönk jag ihop med gråten i halsen. Vad är det som händer? Hur kan det bli så här?

Skatteverkets folkbokföring bekräftar mycket riktigt att Alexander varit död, enligt deras register. Han lever dock igen.

– Vi har fått in ett dödsbevis från en läkare på centralsjukhuset i Kristianstad, säger Chaba Nagy på Skatteverket, men läkaren har skrivit fel.

Den 18 februari annullerades Alexanders död ur folkbokföringsregistret. Han står åter som levande.

Fram till 1991 hade Svenska kyrkan ansvar för folkbokföringen.
Fram till 1991 hade Svenska kyrkan ansvar för folkbokföringen.Foto: Bernt Ekdahl

För att kunna bli dödförklarad enligt reglerna måste en läkare skriva under ett dödsbevis och skicka in det till Skatteverket. Alexander tror att han råkat ut för en falsk läkare. Att någon med illvilja eller som ett dåligt skämt utgivit sig för att vara läkare, fyllt i formuläret och skickat in. Han har ingen aning om vem och tycker det är fruktansvärt dåligt.

”Det som skett är beklagligt”
Ingegerd Widell, Skatteverket

Nu ska Skatteverket höja säkerheten. Blanketter med dödsintyg på papper ska slopas. Istället ska systemet göras digitalt, med krav på en särskild inloggning. Cirka 20 procent av läkarna i Sverige skickar redan in dödsintyg digitalt.

– Det som skett är beklagligt. Vi jobbar för att läkare ska behöva logga in med sin legitimation för att skicka in dödsbevis, säger Ingegerd Widell, på Skatteverket.

Fakta

Folkbokföring

Sverige var ett av de första länderna som började med folkbokföring. På 1600-talet blev alla kyrkor tvungna att registrera "de döpte och begravnes namn". 1991 tog Skatteverket över ansvaret.

I folkbokföringen registreras bland annat födelse, dödsfall, äktenskap, namn, inflyttad till eller utflyttad från Sverige. Även vilka som bor i landet och var de bor efter en flyttning registreras.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.