Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Ålagillena årets guldambassadörer

Åtta ålabodar i Kristianstad har utsetts till årets guldambassadörer av Kristianstads kommun. ”Det här betyder mycket för oss” säger ålfiskaren Hånsa Olofsson.
Åhus • Publicerad 16 oktober 2020
Max Svensson, Mats Svensson, Bo Hellström, Magnus Carlsson, Hånsa Olofsson och Sven-Erik Tenghagen från olika ålabodar tog emot priserna. Sen stämde de upp i ”Ålafiskarens vals”.
Max Svensson, Mats Svensson, Bo Hellström, Magnus Carlsson, Hånsa Olofsson och Sven-Erik Tenghagen från olika ålabodar tog emot priserna. Sen stämde de upp i ”Ålafiskarens vals”.Foto: Lasse Ottosson

Med motiveringen ”bara ordet lockar fram smaker, dofter och känslor hos alla som någon gång varit med” inledde kommunalrådet Pierre Månsson (L) utdelningen av priset.

Galan Guldjubel var inställd i år. Därför blev det en mindre ceremoni när ålfiskarna fick sitt pris vid Tvillingaboden.
Galan Guldjubel var inställd i år. Därför blev det en mindre ceremoni när ålfiskarna fick sitt pris vid Tvillingaboden.Foto: Lasse Ottosson
Ålagille, en fest med olika rätter med ål, hålls på hösten. Här hos Hånsa Olofsson i Tvillingaboden. Arkivbild.
Ålagille, en fest med olika rätter med ål, hålls på hösten. Här hos Hånsa Olofsson i Tvillingaboden. Arkivbild.Foto: Tommy Svensson

– Till årets guldambassadörer 2020 vill kommunen utnämna dessa bodar. Genom sina ålagillen för de ett ovärderligt kulturarv vidare och visar ett värdskap i världsklass, fortsatte motiveringen.

”Vi har sett till att ålafisket finns kvar, att ålarvet finns och vi nu har kvar ett intresse för ålen”
Mats Svensson, ålfiskare
Ålen är akut hotad. Det var först i början av 1900-talet som forskare lyckades hitta var ålens lekte, i Sargassohavet. Arkivbild.
Ålen är akut hotad. Det var först i början av 1900-talet som forskare lyckades hitta var ålens lekte, i Sargassohavet. Arkivbild.
Flera personer från kommunen ville passa på att ta en selfie med legendariske ålfiskaren Hånsa Olofsson.
Flera personer från kommunen ville passa på att ta en selfie med legendariske ålfiskaren Hånsa Olofsson.Foto: Lasse Ottosson
Annons

– Det här betyder jättemycket för oss. Det är som ett examensbevis på vad vi alla ålafiskare har gjort utmed kusten, säger Mats Svensson, som driver Frisebodaboden med brodern Max Svensson.

Kommunalråden Peter Johansson (M) och Pierre Månsson (L) delar ut priset. Ålabodarna får ha priset som vandringspris under året.
Kommunalråden Peter Johansson (M) och Pierre Månsson (L) delar ut priset. Ålabodarna får ha priset som vandringspris under året.Foto: Lasse Ottosson

Vad har ni gjort?

– Vi har sett till att ålafisket finns kvar, att ålarvet finns och vi nu har kvar ett intresse för ålen. Det är ingen annan som har gjort det än vi ålafiskare själva.

”Det här kanske betyder att även fler politiker i riksdagen kan få upp ögonen för oss”
Hånsa Olofsson, ålfiskare

Hans-Inge ”Hånsa” Olofsson är också glad för utmärkelsen.

– Det här kanske betyder att även fler politiker i riksdagen kan få upp ögonen för oss, att de tillåter en generationsväxling, så att ålarvet kan leva vidare.

Ålabodarna som utsetts till guldambassadörer i Kristianstads kommun är Revhaksboden, Nilsaboden, Gropaboden, Oswalds bod, Lotteriboden,

Tvillingaboden, Frisebodaboden och Holmaboden.

Rökt ål.
Rökt ål.Foto: LEIF R JANSSON / TT
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons