GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Åklagare yrkade 14 års fängelse – en släppt efter rättegång

Rättegången vad gäller skottlossningen på Gamlegården den 3 augusti 2021, då nio personer kunde ha dödats, är över. Åklagaren yrkade på 14 års fängelse för 21-åringen. De två yngre misstänkta skyttarna borde få fyra års sluten ungdomsvård.
Efter rättegången släpptes två av de misstänkta, 17-åringen och 21-åringen. Den tredje misstänkte, en 18-åring, får dock stanna i häktet.
Kristianstad • Publicerad 4 maj 2022
KRISTIANSTAD, SVERIGE 20210803Polis och avspärrningar på Näsby i Kristianstad efter en skottlossning på tisdagseftermiddagen. Enligt initiala uppgifter skall skall flera personer förts till sjukhus med befarade skottskador.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
KRISTIANSTAD, SVERIGE 20210803Polis och avspärrningar på Näsby i Kristianstad efter en skottlossning på tisdagseftermiddagen. Enligt initiala uppgifter skall skall flera personer förts till sjukhus med befarade skottskador.Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090Foto: Johan Nilsson/TT

Under tisdagen avslutades den långa rättegången .

– Vi kunde haft 14 döda, där den yngsta hade varit en ettåring, säger åklagare Marie-Louise Holmberg i sin plädering, rapporterar radio P4 Kristianstad.

Vid skottlossningen, som ledde till att tre unga män åtalades för nio fall av mordförsök, skadades tre personer allvarligt, bland dem en äldre kvinna.

”Jag tycker det är en robust utredning,”
Marie-Louise Holmberg, åklagare

Åklagaren anser att det total straffvärdet är 14 års fängelse för den äldsta av de tre, den man som nu hunnit bli 21 år. Och att de två yngre åtalade, som idag är 17 respektive 18 år, bör dömas till sluten ungdomsvård i fyra år.

En övervakningsfilm fångade tre personer på en motorcykel när de flydde från platsen.
En övervakningsfilm fångade tre personer på en motorcykel när de flydde från platsen.

– Jag tycker det är en robust utredning, men så tycker uppenbarligen inte försvararna. Under förhandlingarna har vi haft mycket uppgifter från vittnen och kartlagt motorcykeln, säger åklagaren till Kristianstadsbladet.

Motorcykeln ska de tre misstänka, enligt åklagaren, ha färdats på till Gamlegården. De två tonåringarna har, anser åklagaren, avlossat skotten från motorcykeln.

”Åtalet bör ogillas och min klient försättas på fri fot.”
Niklas Mandelholm, försvarare

Försvarsadvokaterna tycker att bevisningen är för svag.

Maria Ingvarsdotter, som försvarar 21-åringen, anser att det inte finns någon bevisning alls som knyter honom till brottsplatsen.

Niklas Mandelholm, 17-åringens försvarare, sa enligt radion:

– Åklagaren har långt ifrån styrkt det här. Åtalet bör ogillas och min klient försättas på fri fot.

Rätten har, enligt radion, beslutat att släppa 17-åringen på fri fot.

21-åringen har även varit misstänkt vid två andra rättegångar. I oktober fick han två års fängelse för innehav av kokain och ett penningtvättsbrott i Stockholms tingsrätt.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.