1. Svenska
  2. English
  3. العربية

After school får Region Skånes pris Kulturpaletten på 100 000 kronor

Barns röster tas på största allvar. Och After school har utvecklat en hög kvalitet på aktiviteter inom kultur. Därför får projektet på Gamlegårdens bibliotek Region Skånes pris kulturpaletten. Priset är på 100 000 kronor.
– Fantastiskt! Jag har inte riktigt landat än, säger Sarah Granholm, projektledare.
Kristianstad • Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 26 november 2021
Magnus Lunderquist, ordförande i kulturnämnden Region Skåne delar ut priset till Alma Abuzarad, Edina Cosabic, Ilona Geiger, Sarah Granholm och Alva, Alexander Magnusson och Hassan Ali Mahmoud.
Magnus Lunderquist, ordförande i kulturnämnden Region Skåne delar ut priset till Alma Abuzarad, Edina Cosabic, Ilona Geiger, Sarah Granholm och Alva, Alexander Magnusson och Hassan Ali Mahmoud.Foto: Kristianstads kommun

På onsdagen delades priset ut på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

”Det är så många som haft en viktig det i det här. Vi är ett stort gäng, och barnen också”
Sara Granholm, projektledare

Grattis till priset!

– Det känns så fantastiskt! Själv har jag varit helt uppslukat av att bli förälder, och nu detta pris. Två underbara ting. Jag har inte riktigt landat än, säger Sara Granholm, projektledare.

– Det är så många som haft en viktig del i det här. Vi är ett stort gäng, och barnen också, säger hon.

Alma Abuzarad, Edina Cosabic och Ilona Geiger.
Alma Abuzarad, Edina Cosabic och Ilona Geiger.Foto: Kristianstads kommun

Sarah Granholm har varit projektledare sedan starten 2019. Målet är att nå barn som inte håller på med kultur och att få en mötesplats med gratis aktiviteter för barn på mellanstadiet.

”Vi har lärt oss att det finns ett behov av att ha aktiviteter på plats, på biblioteket”
Sara Granholm, projektledare

– Vi ville få in barnen i aktiviteter som redan finns på till exempel Barbacka. Vi har samarbetat med Barbacka och Kristianstads fritidsgårdsforum. Vi har testat oss fram, säger hon.

– Vi har lärt oss att det finns ett behov av att ha aktiviteter på plats, på biblioteket, att det ska vara tryggt. Och så ha vi utflykter till andra aktiviteter som finns på andra ställen.

Alexander Magnusson och Cecilia Nilsson, bibliotekarier på Gamlegårdens bibliotek, med diplomet.
Alexander Magnusson och Cecilia Nilsson, bibliotekarier på Gamlegårdens bibliotek, med diplomet.Foto: Kristianstads kommun

Barnen kan delta i bild och form, dans och it.

– Barnen har pratat mycket om slajm, att de fått jobba med det, säger Sara Granhlm med ett skratt.

”Barnen ska få vara med och bestämma vad vi ska göra för pengarna”
Marcus Cato, vikarierar som projektledare

Flera av barnen har kommit tillbaka.

– Ett kvitto på att det vi gör är varaktigt.

After school är fortfarande ett projekt.

– Vi jobbar för att det ska bli permanent. Vi hoppas att det blir så. Nu har vi börjat med After school på Stadsbiblioteket och på biblioteket i Tollarp. Vår dröm är att det sprids till fler filialer.

Rama visar upp en teckning hon gjort på After school, Gamlegårdens bibliotek. Rama gick på After school hösten 2020.
Rama visar upp en teckning hon gjort på After school, Gamlegårdens bibliotek. Rama gick på After school hösten 2020.Foto: Sofyan Aswad

100 000 kronor är mycket pengar. Vad ska pengarna gå till?

– Ja, det är lika mycket pengar som vi har i budgeten för ett år. Barnen ska få vara med och bestämma vad vi ska göra för pengarna, säger Marcus Cato, vikarierande projektledare, som också var med och firade i Helsingborg.

– Vi hade inte vågat hoppas på att vi skulle vinna.

I motiveringen till priset står att ”Barns röster tas på största allvar” i After school.

Och bland annat: ”Årets kulturpalettmottagare 2021 har utvecklat en mötesplats med ett brett utbud av kulturella aktiviteter för barn i nio- till tolvårsåldern. Sedan 2018 arbetar personalen med stort engagemang och ihärdighet för att nå ut till alla barn i området.”

Fakta

After school

Började som projekt 2018 med aktiviteter en dag i veckan på Gamlegårdens bibliotek. After school samarbetar med Kristianstads fritidsgårdsforum och Barbacka. Barnen har fått välja mellan dans, bild och form men även it.

I höst har det varit fyra grupper som deltagit med mellan 13 och 20 barn i varje grupp. Alla barn i mellanstadiet kan vara med.

På måndag och onsdag i nästa vecka är det avslutning och utvärdering för höstens aktiviteter. På måndag klockan 16 visas en utställning på Gamlegårdens bibliotek. Och firande med tårta.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.