Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

ABK:s hyresgäster skattar ”dubbelt” när kommunen tar från vinsten

I nästa års budget vill styret ta 22 miljoner från de kommunala bolagens vinster – däribland ABK:s – och lägga in till driften.
En dubbelbeskattning av hyresgästerna, hävdar flera kritiker.
Kristianstad • Publicerad 30 maj 2023
Mikael Persson (V).
Mikael Persson (V).Foto: Simon Rehnström

I styrets budgetförslag för 2024 vill de utöka budgetramen genom att ta 22 miljoner kronor från KKF, Kristianstads Kommunföretag.

Det är moderbolaget till de olika kommunala bolagen som finns, och bildades för några år sedan av skattetekniska skäl. På så vis går det att föra över vinstpengar från de olika kommunala bolagen – eller täcka underskott. Exempelvis har flygplatsen ofta fått pengar på detta vis.

Två av de bolag som ingår där är dels det kommunala hyresbolaget AB Kristianstadsbyggen (ABK), dels C4 Energi.
Två av de bolag som ingår där är dels det kommunala hyresbolaget AB Kristianstadsbyggen (ABK), dels C4 Energi.
Annons

Två av de bolag som ingår där är dels det kommunala hyresbolaget AB Kristianstadsbyggen (ABK), dels C4 Energi. Båda bolagen går ofta med rejäla vinster.

I höstas beslutade kommunen att överföra tre miljoner från ABK och 22 miljoner från C4 Energi, samt att dela ut 16,9 miljoner till flygplatsen.

Totalt har KKF just nu samlat på sig 34 miljoner i vinstmedel, exklusive årets vinster. Det är av dessa pengar som M, KD och SD nu vill ta 22 miljoner och lägga på budgeten nästa år.

C4 Energi.
C4 Energi.Foto: Bosse Nilsson

Det är en fråga som ofta väcker kritik. Invånare och hyresgästföreningen har flera gångar ifrågasatt varför hyresgäster ska betala dubbel skatt. Först som kommuninvånare, sedan genom att deras hyror skapar vinster som också går till den kommunala driften.

Liknande tankar har Vänsterpartiet i Kristianstad haft.

– När det gäller uttag från ABK säger vi nej, på inga som helst villkor. Däremot C4 Energi, så har de på grund av elpriset i Europa, gjort väldigt stora vinster. Där kan jag se att det går att ta ut pengar, säger gruppledaren Mikael Persson (V).

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons