1. Svenska
  2. English
  3. العربية

82 paneler stals från solparken

Solpaneler värda flera hundra tusen kronor stals under helgen från solparken vid Lägsta punkten. Tjuvarna hade kört in en bakväg och klippt upp hål i staketet.
Kristianstad • Publicerad 4 september 2020
Natten mellan lördag och söndag utsattes solpakern för stöld.
Natten mellan lördag och söndag utsattes solpakern för stöld.Foto: Lasse Ottosson

Solparken är snart färdig. Den ska bli en av Sveriges största solcellsparker, med en effekt på 4 megawatt. Men natten mellan lördag och söndag utsattes den för stöld.

Solparken har cirka 10 000 solcellspaneler. 82 stycken i nedersta raden stals.
Solparken har cirka 10 000 solcellspaneler. 82 stycken i nedersta raden stals.Foto: Lasse Ottosson

– De har flyttat på betongsuggan vid vägen till Lägsta punkten, och kört bakom där med ett fordon. Sedan har de klippt upp staketet och gått in den vägen, säger Rickard Månsson på C4 Energi.

Tjuvarna har skruvat ner paneler från den nedersta raden. 82 sådana paneler fick de med sig. Varje panel är på 435 watt, mäter 2 x 1 meter, och väger 20-25 kilo styck.

Tjuvarna klippte hål i östra delen av staketet (två meter högt) för att ta sig in på området. Staketet lagades i början av veckan.
Tjuvarna klippte hål i östra delen av staketet (två meter högt) för att ta sig in på området. Staketet lagades i början av veckan.Foto: Lasse Ottosson

Göran Thessén, vd på C4 Energi, beklagar stölden. Men han säger att solparken ska tas i drift som planerat, i oktober.

– Det är klart att vi fått fokusera mer på hur vi ska skydda oss framöver, säger han.

De stulna solpanelerna är märkta med serienummer, så de är helt spårbara.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.