GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Svenska
  2. العربية
  3. English

800 väntas söka sommarjobb på Scan: ”En rolig utmaning”

HKScan brukar rekrytera sin sommarpersonal själva.
Så blir det dock inte i år – då Wikan Personal fått uppdraget.
– Vi räknar själva med att det blir runt 700 till 800 ansökningar, säger rekryteringsassistenten Sara Nilsson.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2023
HKScan brukar rekrytera sin sommarpersonal själva.
HKScan brukar rekrytera sin sommarpersonal själva.

Än är sommaren långt bort, men det betyder inte att arbetsgivarna redan nu planerar för hur de ska lösa bemanningen när den ordinarie personalen går på semester.

På HKScan i Kristianstad söker de i år 120 till 150 sommarvikarier.

”Behovet är ganska så konstant över åren och ligger på samma nivå som vanligt i år”, skriver Charlotta Abrahamsson, communications manager, i ett mejl.

Vanligtvis har de själva skött sommarrekryteringen men i år har uppdraget gått till bemannings- och rekryteringsföretaget Wikan Personal från Kristianstad.

”I år behövde HR-teamet förstärkning utifrån och vände sig därför till Wikan. De har goda kunskaper om oss som företag, bra lokalkännedom och vi har goda erfarenheter av dem sedan tidigare”, skriver Charlotta Abrahamsson.

Produktionsanläggningen i Kristianstad, som har cirka 700 anställda, är företagets största anläggning för styckning och slaktning av grisar.
Produktionsanläggningen i Kristianstad, som har cirka 700 anställda, är företagets största anläggning för styckning och slaktning av grisar.Foto: Johan Nilsson / TT

Sara Nilsson, rekryterare på Wikan Personal, gläder sig åt uppdraget.

– Vi ser det som en rolig utmaning, säger hon och medger att ett omfattande arbete väntar.

– Vi söker ungefär 100 stycken semestervikarier – men det kan bli fler.

Anledningen till att Wikan Personal inte rekryterar alla sommarvikarier är att HKScan själva ansvarar för de tidigare sommarjobbare som återvänder. Först när det är klart vet Wikan Personal exakt hur många de ska rekrytera. De nya medarbetarna anställs och utbildas sedan av HKScan.

Sommarjobbarna väntas främst bestå av myndiga ungdomar i jakt på arbetslivserfarenhet. Under perioden juni till augusti kommer de arbeta med paketering, tillverkning, lastning och lossning.

– Efter sommaren finns möjlighet till förlängning. Vi ser det som väldigt positivt att vi kan hjälpa människor in i arbete och förhoppningsvis vidare i karriären, säger Nilsson.

En vanlig sommar brukar HKScan ha runt 600 sökande till sina sommarvikariat. I år väntas det bli ännu fler.

Annonserna till sommarjobben kommer läggas ut innan månadsslutet. Ansökningsperioden kommer sedan pågå till slutet av februari.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.