1. Svenska
  2. English
  3. العربية

54-åring döms till 17 års fängelse för grova sexualbrott

54-åringen har beskrivits som en av de värsta sexförbrytarna i svensk historia. Nu döms han till 17 års fängelse för grova sexualbrott mot sin tidigare sambo. Han dömdes för liknande brott 2005.
Kristianstad • Publicerad 22 februari 2022
54-åringen beskrivs som en av de värsta sexförbrytarna i svensk historia.
54-åringen beskrivs som en av de värsta sexförbrytarna i svensk historia.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen har bytt namn flera gånger. Han har tidigare dömts till 14 års fängelse för grova sexualbrott. Delar av straffet avtjänade 54-åringen på anstalten i Vä. Sedan han släpptes fri 2014 har han bott i nordöstra Skåne.

Nu döms 54-åringen till 17 år i fängelse för grova sexualbrott mot sin före detta sambo.

”Brotten är utomordentligt allvarliga och har ett mycket högt samlat straffvärde”
Kristianstads tingsrätt

Brotten är begångna i Kristianstad och i Berlin. De flesta av brotten ska ha begåtts mellan den 1 september 2019 och 16 juli 2020.

Kristianstads tingsrätt anser att 54-åringen har exploaterat kvinnan sexuellt. Bland annat har han tjänat pengar på att han har fått henne att prostituera sig. Hans exploatering av kvinnan bedöms som människohandel.

Av våldtäkterna bedöms 13 som grova. Han döms även för grov kvinnofridskränkning.

”Brotten är utomordentligt allvarliga och har ett mycket högt samlat straffvärde, 14 års fängelse. Till detta kommer att 54-åringen år 2005 dömdes för andra grova sexualbrott till 14 års fängelse. Han har nu alltså återfallit i likartad, allvarlig brottslighet. Återfallet i brott leder till att påföljden bestäms till 17 års fängelse” skriver Kristianstads tingsrätt.

Kvinnan får 875 000 kronor i skadestånd för kränkning och sveda och värk.

En tidigare läkare verksam i Kristianstad döms för att ha köpt sex av 54-åringens tidigare sambo. Han ska betala totalt 36 500 kronor i dagsböter.

54-åringen dömdes 2005 för bland annat grov kvinnofridskränkning och sju fall av grov våldtäkt till 14 års fängelse.

Ebbe GerttenSkicka e-post
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.