1. Svenska
  2. English
  3. العربية

300 slängs ut från Brobysjukhuset: ”Kan man verkligen göra så i Sverige?”

300 personer som bor på Brobysjukhuset slängs ut den sista april.
De flesta av dem vet inte var de ska ta vägen. De har svårt att få lägenhet på egen hand. Ägaren ska ha lämnat beskedet den 18 mars då han knackat dörr hos hyresgästerna.
Broby • Publicerad 24 mars 2022
Mohammed och sönerna Sakaria och Abdullah har tillsammans med övriga i den stora familjen rotat sig på Brobysjukhuset. Nu vet de inte vart de ska ta vägen.
Mohammed och sönerna Sakaria och Abdullah har tillsammans med övriga i den stora familjen rotat sig på Brobysjukhuset. Nu vet de inte vart de ska ta vägen.Foto: Lasse Ottosson

Stämningen är upprörd. De hyresgäster som tidningens reporter möter uppe på Brobysjukhuset är arga, ledsna och uppgivna. Och de vet inte vad de ska göra.

Fredagen den 18 mars ska ägaren knackat på hos alla hyresgäster i huvudbyggnaden. Han sa att de inte får bo kvar efter den 30 april, att kommunen bestämt det.

– Det är inte många som har egen försörjning som bor här uppe, vilket innebär att det är svårt att hitta andra bostäder, säger Abdirahman ”Abdi” Ali som hjälper oss att tolka.

Kvinnorna är oroliga för att rycka upp barnen som går i skolan och har kompisar i Broby.
Kvinnorna är oroliga för att rycka upp barnen som går i skolan och har kompisar i Broby.Foto: Lasse Ottosson

Vi träffar mammor, ungdomar som studerar på gymnasiet och familjefäder som kämpar för att hitta jobb. Nu uppmanas de att på egen hand hitta lägenhet någon annanstans.

– Men det är svårt att hitta lägenhet, vi har inte tillräckligt med poäng och de kommunala bostadsbolagen i andra kommuner säger nej, säger Kaltun Ilyaz.

Många av kvinnorna läser på sfi. De är besvikna.

– Vi har bott här i tre år, barnen har fått kompisar och går i skolan här. Nu ska de ryckas upp och börja om. Det är inte bra för dem, säger en av kvinnorna.

Brobysjukhuset.
Brobysjukhuset.Foto: Mikael Persson

Många känner sig också illa behandlade, som att de är mindre värda.

– Vi kom hit från vårt hemland för att vi behövde hjälp. Nu slängs vi ut. Det är skillnad på dem som nu kommer från Ukraina, dem vill alla hjälpa.

– Vi behöver längre tid på oss för att hitta någonstans att bo. Kan man verkligen göra så här i Sverige? undrar de.

Sadiq Shukri, 22 år, kom hit som ensamkommande. När familjen kom hit flyttade de till Brobysjukhuset i väntan på ”riktig” lägenhet. Nu kastas familjen med fem personer ut.
Sadiq Shukri, 22 år, kom hit som ensamkommande. När familjen kom hit flyttade de till Brobysjukhuset i väntan på ”riktig” lägenhet. Nu kastas familjen med fem personer ut.Foto: Lasse Ottosson
För några veckor sedan fick familjerna brev från kommunen om att de fick fyra månader på sig att flytta, annars får de inget ekonomiskt bistånd.
För några veckor sedan fick familjerna brev från kommunen om att de fick fyra månader på sig att flytta, annars får de inget ekonomiskt bistånd.Foto: Lasse Ottosson
”Han sa att de ska stänga av vatten och el, allt, den sista april”
Sadiq Shukri

Sadiq Shukri, 22 år, kom hit som ensamkommande. Han läser sista året på gymnasiet. Nu har har hela hans familj kommit hit och bor Brobysjukhuset tillfälligt, tills de hittat en ”riktig” lägenhet.

– För en månad sedan fick vi ett brev från kommunen, att vi måste flytta.

I brevet stod det att familjens ekonomiska bistånd skulle dras in om de bor kvar.

– Vi fick fram till juni på oss, säger Sadiq Shukri.

Ägaren har nu sagt att de måste flytta ut tidigare.

– Han sa att de ska stänga av vatten och el, allt, den sista april. Han struntar i oss. Vi måste flytta ut, vi vet inte var vi ska ta vägen.

Nu hoppas de att någon kan hjälpa och tipsa om vart de ska ta vägen.

Brobysjukhusets hyresvärd slänger ut vuxna och barn den siste april.
Brobysjukhusets hyresvärd slänger ut vuxna och barn den siste april.Foto: Lasse Ottosson
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Marie-Louise LindellSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.