Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

160 miljoner för att hindra översvämningar

160 miljoner kronor av statsbidraget för att motverka naturolyckor kommer att gå till Kristianstad, beslutar MSB.
Det motsvarar nästan en tredjedel av den totala potten för hela landet och är det största bidraget som myndigheten hittills delat ut.
Kristianstad • Publicerad 7 december 2022
pufofbild
pufofbild

– Det här är det största beslutet som vi har fattat så här långt, säger Erik Bern, handläggare på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) till Nyhetsbyrån Siren.

Arbetet med att förbättra, bygga på och bygga ut Kristianstads skyddsvallar är ett dyrt projekt som beräknas pågå under många år framöver. Den totala kostnaden uppgår till nästan två miljarder kronor och bara de närmaste sju åren handlar det om ungefär 1,2 miljarder kronor.

Arbetet med Pyntens nya pumpstation påbörjades tidigare i år.
Arbetet med Pyntens nya pumpstation påbörjades tidigare i år.Foto: Mikael Persson
Annons

Den dyra prislappen i kombination med allmänt ökade kostnader för kommunen gör att statliga bidrag blivit extra viktiga för arbetet med att skydda Kristianstad från översvämningar.

Redan 2017 ansökte kommunen om statsbidrag, men ansökningsprocessen har varit lång. Nu står det klart.

Den nya pumpstationen ska kunna pumpa 10 kubikmeter vatten i sekunden. Det betyder att kapaciteten blir dubbelt så hög som idag.
Den nya pumpstationen ska kunna pumpa 10 kubikmeter vatten i sekunden. Det betyder att kapaciteten blir dubbelt så hög som idag.Foto: Mikael Persson

Kristianstads kommun får 160,25 miljoner kronor från MSB för att motverka risken för översvämningar. Det innebär att nästan en tredjedel av årets samlade statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor i Sverige, 521 miljoner kronor, öronmärks till Kristianstad.

Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons