Annons
Ledare

Patrik Oksanen: Patrik Oksanen: Din elräkning, en bricka i Vladimir Putins spel om Europa

Winter is coming. De höga elpriserna i Europa är en del av ett större geopolitiskt spel. Rysslands mål är en ny europeisk säkerhetsordning. Det låter vackert – men betyder i praktiken att Ukraina och andra länder i Rysslands närområden ska tvingas bli lydstater.
Patrik OksanenSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 4 december 2021 • Uppdaterad 5 december 2021
Patrik Oksanen
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hela Europa lider av höga elpriser på grund av höga gaspriser. Bakom prisökningen ligger att Ryssland har strypt gasflödet till Europa av storpolitiska skäl.
Hela Europa lider av höga elpriser på grund av höga gaspriser. Bakom prisökningen ligger att Ryssland har strypt gasflödet till Europa av storpolitiska skäl.Foto: Anders Wiklund/TT

Juli, augusti, september, oktober och november har haft historiska prisnivåer på el och inget talar för att de blir lägre kommande månader. Även om vår svenska debatt fokuserar på inhemska orsaker till topparna – som temperaturer lägre än vanligt, att isen lägger sig på älvarna i norr, brister i överföringskapaciteten från norr till söder, stiltje i vindkraftverken och nedlagd kärnkraft – så är situationen framför allt både europeisk och säkerhetspolitisk. Och det kan bli värre, betydligt mycket värre. Ja, faktiskt riktigt illa, och inte bara illa för din elräkning.

Hela Europa lider av höga elpriser på grund av höga gaspriser. Bakom prisökningen ligger att Ryssland har strypt gasflödet till Europa av storpolitiska skäl, samtidigt som återhämtningen efter Covid-nedstängningarna har tagit fart. Det höga elpriset är alltså inte bara resultatet av marknadseffekter, utan också en del av ett geopolitiskt maktspel.

Annons

Benchmarkpriset på gas för december noterades nyligen till 100 euro per megawattimme, jämfört med under 30 i början av juni. Toppen hittills såg vi i oktober. De europeiska gasförråden är nere på 70 procents fyllnadsgrad, jämfört med att man normalt brukar ligga på 85 procent vid den här tiden på året. Förråd som finns till för att man plötsligt inte ska bli frysande en vinter.

”Olycksbådande, för december 2013 följdes av 2014 då Ryssland genomförde den olagliga annekteringen av Krim och inledde kriget i östra Ukraina.”

Vi får gå tillbaka, olycksbådande nog, till 2013 för att hitta en lägre nivå på förråden än i dag. Olycksbådande, för december 2013 följdes av 2014 då Ryssland genomförde den olagliga annekteringen av Krim och inledde kriget i östra Ukraina.

Ryssland har använt gasen i stor skala mot Europa tidigare. 2009 drabbades 16 länder i två veckor av något som var en konflikt mellan Ryssland och Ukraina. Den ryska gasen gick genom Ukraina, och Ryssland stängde av kranarna.

Det här ledde till att EU antog det tredje energipaketet, som innebar krav på gaslagring. Dock tilläts det ryska bolaget att Gazprom köpa stora delar av kapaciteten, vilket straffar sig nu eftersom Gazprom både strypt gastillförseln och successivt ser till att tömma lagren. En del i det ryska spelet handlar om att man vill pressa fram ett godkännande av gasledningarna Nord Stream 2 som går i Östersjön, men det stora spelet handlar om Ukraina. Med Nord Stream 2 på plats så kan Ryssland helt koppla bort gasen som går genom Ukraina till EU och i stället skicka den direkt via Tyskland. Det skulle försvaga Ukraina ytterligare och gör landet ännu mer sårbart för rysk aggression.

Det här spelet blir farligare och farligare. Ryssland har militär kapacitet uppbyggd för en storoffensiv mot Ukraina. Trupperna finns på plats och är redo att gå till attack, både från Ryssland och ockuperade områden. Propagandan är omfattande, liksom spelet att försöka påverka väst till eftergifter.

Hybridattacken med att föra flyktingar till Polens och Litauens gränser mot Belarus kan ses i det här perspektivet. Liksom att Ryssland sätter energipress på Europa. När USA:s utrikesminister Antony Blinken mötte sin ryske kollega Sergej Lavrov i samband med OSSE-mötet i Stockholm under torsdagen varnade Blinken för att rysk aggression kommer att leda till ”konsekvenser”.

”Det ryska svaret, om till exempel den internationella finansiella tjänsten Swift stängs av är inte öppet uttalat, men underförstått: är Ukraina värt att frysa för?”

Det ryska svaret, om till exempel den internationella finansiella tjänsten Swift stängs av, är inte öppet uttalat men underförstått: Är Ukraina värt att frysa för?

Rysslands mål är en ny europeisk säkerhetsordning. Det låter vackert – men betyder i praktiken att Ukraina och andra länder i Rysslands närområden ska bli lydstater och att principen för dagens europeiska säkerhetsordning, att varje land själv ska få välja säkerhetslösning, överges. Det ska vara stopp för utvidgning av Nato och EU, och ett slut för det västliga samarbetets ”öppna dörr-princip” – att nya länder är välkomna att ansluta bara de uppfyller kraven.

Din elräkning har blivit en bricka i detta drama. Samtidigt har hotbilden länge varit känd. För femton år sedan var jag SVT-korrespondent för de regionala nyheterna i Bryssel och en av de stora frågorna då handlade just om Europas energiberoende till Ryssland. Första Nord Stream lobbades det friskt för från rysk sida, samtidigt som kritikerna varnade för energiutpressning. Det fanns i debatten en medvetenhet om att EU måste förbättra energiförsörjningen, öka energieffektiviteten i bostäder och industrier samt att diversifiera energikällorna för att bryta beroendet.

”Med facit i hand har EU inte kommit tillräckligt långt på femton år för att medlemsländerna tillsammans ska ha byggt en stabil och självförsörjande europeisk elmarknad.”

Med facit i hand har EU inte kommit tillräckligt långt på femton år för att medlemsländerna tillsammans ska ha byggt en stabil och självförsörjande europeisk elmarknad.

Annons

EU:s energiministrar träffades i torsdags och diskuterade elpriset, och bilden är splittrad. Spanien, Frankrike och Polen vill se mer reglering och styrning av marknaden, vilket marknadsliberala länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna har motsatt sig.

När nu allt sammanfaller – tidigare europeiska tillkortakommanden tillsammans med det ryska gasspelet, en svinkall start på vintern, svensk vattenkraft som inte går för fullt, vindkraftverk som står stilla, nedlagd svensk kärnkraft och en reaktorskada i Oskarshamn och brister i vår nätöverföring – skjuter priserna i taket.

En rysk storoffensiv i Ukraina och stängda gasledningar kommer inte att göra elräkningen billigare. Tvärtom. ”Winter is coming” som man brukar säga i succéserien Game of Thrones.

Patrik Oksanen är fristående kolumnist på ledarsidan, senior fellow på tankesmedjan Fri värld samt ledamot i Kungliga Krigsvetenskapsakademien.

Annons
Annons
Annons
Annons