Annons
Ledare

Petter Birgersson: Förresten, Kristersson, landsbygden behöver också större frihet

Turistnäringen är inte nog för att hålla Sverige utanför storstäderna levande. Ulf Kristersson borde befria landsbygden från tyngande regler och skatter.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 28 juli 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Mosaik Kristianstadsbladet politiska etikett är .
Har ett helt Sverige som behöver växa.
Har ett helt Sverige som behöver växa.Foto: Jessica Gow

Många turisttäta landsbygdsområden får under några intensiva sommarveckor uppleva en annan tillvaro än den vanliga. För en del företag betyder turismen allt – utan den hade det inte funnits någon verksamhet. En del av det kan den fastboende befolkningen ha nytta av – ungdomar kan få sommarjobb och livsmedelsbutiken finns förhoppningsvis kvar när turisterna drar. Kanske kan man hyra ut en gäststuga för en bra penning.

För många fastboende är dock turisternas högsäsong en prövningens tid.

Annons

Många kommuner lägger ner mycket kraft på att locka fler turister till sig. Somliga kommuner borde snarare lägga kraft på att försöka styra bort turisterna från de mest besökta platserna under högsäsong. Det lär dock dröja innan en turistchef lanserar kampanjen: ”Här är det redan alldeles för tjockt med folk!” Det närmaste man kommer är talet om att förlänga säsongerna. En god ambition, men inte alltid lika lätt att omvandla till verklighet.

Årstidernas skiftningar kan däremot inga turistchefer eller ens politiker göra något åt. Däremot kan turistsäsongen bli en påminnelse om vad som krävs för att hålla landsbygden och glesbygden i gång när turisterna har åkt hem. Det behövs människor som vågar driva företag – inte minst lantbruk, skogsbruk och tillverkningsindustri – i alla storlekar. Det vill säga om det inte är ett museum som politikerna önskar ha kvar utanför storstadens portar. Och förresten – de hembygdsmuseer och annat som finns runt om i Sverige är ofta beroende av ideella krafter. Se till att göra livet lättare även för dem!

Det sägs att Sverige har en borgerlig regering. Då borde den också se till att skapa större frihet och bättre levnadsförutsättningar utanför storstäderna. En självklarhet är att man ska få sälja sina produkter på plats där de produceras. Det är ett absolut minimikrav att en borgerlig regering ser till att det blir tillåtet med gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Det kan ses som en startpunkt för att ta bort så många som möjligt av de regleringar och skatter som tynger alla dem som försöker dra igång eller upprätthålla affärsverksamheter.

Att driva företag är förknippat med en mängd tillstånd, avgifter och skatter på olika nivåer. Kommuner, länsstyrelser och små intressegrupper har orimligt stora möjligheter att sätta käppar i hjulet för den som vill bygga nytt och skapa jobb åt sig och andra.

En borgerlig regering ska ha ambitionen att avskaffa två regler för varje ny som införs. En näringsminister borde ha som enda uppgift att förenkla för företagande och för människor. Precis lika lite som förorten mår bra av bidrag gör landsbygden det. Däremot växer den av större frihet med färre regler och lägre skatter.

Annons
Annons
Annons
Annons