Hög vattenförbrukning när sommaren gjorde entré

Sommaren slog till ordentligt och med det har vattenförbrukningen skjutit i höjden över helgen. Kommunen uppmanar till att tänka över sitt vattenuttag.
Kristianstad • Publicerad 7 juni 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Vattenförbrukningen ökade markant med helgens sommarvärme.
Vattenförbrukningen ökade markant med helgens sommarvärme.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Helgens högsommarvärme fick nog en och annan att fylla poolen och vattna gräsmattor och trädgårdsland. Det innebär också att vattenförbrukningen just nu är hög. Åhus sticker ut, men vattenuttaget är generellt högt i hela kommunen.

Ett bevattningsförbud är inte aktuellt i nuläget, men det kan vara läge att tänka efter hur man använder vattnet, förklarar Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.

– Vi hade högt tryck på våra reservoarer i helgen och det är svårt att producera vatten i takt med förbrukningen just nu.

Någon brist på vatten är det inte i Kristianstad, utan begränsningen ligger i vattenverkens kapacitet. I Åhus har en ny lågvattenreservoar byggts på vattenverket, men det räcker inte fullt ut. På sikt kommer den nya överföringsledningen till Åhus från Gärds Köpinges nya vattenverk att förbättra vattentillgången under sommaren.

Men oavsett tillgång och kapacitet är det bra att se över vad man kan göra för att hålla nere sin förbrukning, menar Henrik Wester.

– Vi har inget bevattningsförbud nu, men uppmanar till att använda dricksvattnet med omsorg så vi inte behöver gå ut med ett förbud, säger Henrik Wester.

Fakta

Så använder du vatten mer effektivt

Vattna gräsmattor och trädgårdsland på kvällstid. Dagtid dunstar vattnet bort.

Använd droppslangar till rabatter. De förbrukar mindre vatten än spridare och varje droppe kommer jorden till godo.

Använd vattenkanna till blommor och buskar.

Vattna på jorden, inte på bladen. Stor del av det som landar på bladen dunstar.

Investera i teknik. I detaljhandeln finns effektiva styr- och reglerutrustningar för tomtbevattning som använder både fuktsensorer och tidsstyrning för att använda mindre vatten på ett effektivt sätt.

Källa: Kristianstads kommun

”Vi har inget bevattningsförbud nu, men uppmanar till att använda dricksvattnet med omsorg så vi inte behöver gå ut med ett förbud.”
Henrik Wester, informatör tekniska förvaltningen
Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.