Stoppa nedrustningen av äldrevården i Ronneby

Borgarna och SD i Ronneby rustar ner den kommunala äldrevården. Framför allt sker det neddragningar på våra institutioner.
Publicerad 22 oktober 2020
Detta är en insändare i Mosaik Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De som har makten i Ronneby satsar på att rusta ner den kommunala äldrevården.
De som har makten i Ronneby satsar på att rusta ner den kommunala äldrevården.Foto: Caroline Lindheimer

Nödvändiga besparingar, säger de. Men hur de än bortförklarar sig så är det senaste årens neddragningar i praktiken inget annat än stöd till Attendo, som nyligen etablerat sig i kommunen. Attendo ägs av riskkapitalister och är ett bolag med flera skandaler bakom sig och som dessutom betalar skatt utomlands.

Samma sak gäller Capio. I båda fallen har det förekommit upplägg som går ut på att slippa betala skatt i Sverige genom att betala dyra interna lån till sina moderbolag. Snacket om valfrihet klingar falskt. Jag är själv ett konkret exempel på en som inte fick byta från Capio till den samhällsägda vårdcentralen eftersom jag ”bodde i fel ände av staden och det är kö till Ronneby Vårdcentral”.

Visst förekommer brister inom den kommunala äldrevården. Det är inget att hymla om. Men genom aktiv opinion från anhöriga och andra kan medborgarna sätta press på kommunen att satsa på gamla och sjuka. I de privata bolagen har vi mycket lite att säga till om. Dessa bolag kan säljas när som helst och man kan aldrig vara säker på vad som komma skall.

Särskilt svårt blir det att värja sig om det inte finns kommunala alternativ. Ska vi acceptera att våra nära och kära blir handelsvaror? Nej, det är dags att vi i Ronneby tar strid mot privatiseringen av äldrevården. Visst är det bra med valfrihet, men då ska den också fungera i praktiken.

Varför inte istället satsa på den kommunala äldreomsorgen och konkurrera med med Attendo på lika villkor? När borgarna och SD är klara med neddragningarna inom den kommunala äldreomsorgen blir valfriheten begränsad. Och då kan vi inte göra någonting åt det. Är det inte dags nu för oss Ronnebybor att kräva satsningar på äldreomsorgen?

”Är det inte dags nu för oss Ronnebybor att kräva satsningar på äldreomsorgen?”
Bosse Johansson

Våra äldre behöver mer av engagerade medarbetare, tillräckligt med personal och aktiviteter i syfte att höja livskvaliteten för de gamla och sjuka. De människor som är i behov av fungerande institutioner byggde upp det här landet. Ska tacken för ett långt yrkesliv vara att de blir handelsvaror hos riskkapitalisterna?

Bosse Johansson