1. Svenska
  2. Svenska
  3. العربية

Vittnet: Jag uppfattade honom inte som hotfull

Polis, ambulans och räddningstjänst fick rycka ut till Östra Göinges kommunhus den 15 maj . Då hade den 36-årige mannen hällt bensin över sig själv och hotat att tända eld. Han säger att han inte ville skada någon annan. Inget av vittnena tyckte han var hotfull. Men han hade kunnat orsaka en explosion.
Kristianstad • Publicerad 9 juli 2019
Polis, ambulans och räddningstjänst fick rycka ut till Östra Göinges kommunhus den 15 maj
Polis, ambulans och räddningstjänst fick rycka ut till Östra Göinges kommunhus den 15 majFoto: Tommy Svensson

Rättegången mot 36-åringen inleddes på onsdagen i Kristianstads tingsrätt. Vice chefsåklagare Eva Norberg anser att 36-åringen har gjort sig skyldig till förberedelse till grov mordbrand och att han för all framtid ska utvisas från Sverige.

Den misstänkte nekar till brott. Han ville inte skada någon annan än sig själv. Det säger hans advokat Björn Attnarsson.

– Han har inte haft något uppsåt att vare sig skada andra människor eller annans egendom. Han har inte insett att hans agerande skulle kunna leda till detta. Därför förnekar han brottet, säger advokaten.

36-åringen kom till Sverige med sin familj för två år sedan. I april fick de avslag på sin ansökan om asyl, vilket har överklagats till förvaltningsrätten. Den misstänkte har mått mycket dåligt, säger hans advokat.

””Jag uppfattade honom inte som hotfull, utan som en människa som inte mådde alls bra. Han ville bara ha kontakt med någon och prata med någon”, säger ett vittne.”

Det var därför mannen den 15 maj i år klev in på kommunhuset i Broby med en dunk bensin och en tändare. Han hällde bensin över sig själv och i ett rum i närheten. Han sa flera gånger att han skulle tända eld på sig själv.

Två vittnen hördes under första dagen på rättegången. En av dem sa:

– Jag förstod att han var en människa som inte mådde alls bra. Han ville bara ha kontakt med någon och prata med någon. Han sa att han ville ha ett jobb och att han höll på att bli galen, säger ett av vittnena som försökte lugna ner 36-åringen.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.