Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Viruset finns här oavsett om du är stark eller svag

Temperaturen måste vara över 15 grader i solen. De japanska körsbärsträden står i blom, fåglarna kvittrar. På plats är Mowlid Aden, 62 år, Jamal Abdulle, från föreningen Skånes Horn av Afrika, och Kb Mosaiks reporter. För övrigt är det folktomt.
Kristianstad • Publicerad 15 maj 2020
”Livet är annorlunda. Man måste begränsa sig, alltid ha det i bakhuvudet; var man ska vara, hur man ska handla” säger Mowlid Aden, 62 år,  om nya coronaviruset.
”Livet är annorlunda. Man måste begränsa sig, alltid ha det i bakhuvudet; var man ska vara, hur man ska handla” säger Mowlid Aden, 62 år, om nya coronaviruset.Foto: Tommy Svensson

Vi sitter på bänkarna på en innergård, på Gamlegården.

– Jag har jobbat på flera platser, senast var jag på Kronfågel i nio år, innan jag fick en stroke 2008, säger Mowlid Aden.

Annons

– Men jag mår bättre och bättre.

Han bor tillsammans med de tre yngsta barnen, av fyra, och sin fru i en fyrarummare, på Göingegatan. I samma lägenheten sedan 27 år tillbaka.

Han trivs. Till och med mycket bra, har många vänner att umgås med.

”Bor man i en lägenhet finns inte mycket alternativ, vi delar samma kök och toalett. Blir någon sjuk får de andra försöka hålla avstånd, det blir en svår situation”
Mowlid Aden

Fast nu är livet satt på vänt.

– De är rädda.

Funderar du på det nya coronaviruset?

– Det är mycket jobbigt, livet är annorlunda man måste begränsa sig, alltid ha det i bakhuvudet; var man ska vara, hur man ska handla?

Det brukar vara mycket folk ute på innergårdarna på Gamlegården. Så är det inte längre. Men många äldre och personer i riskgrupper bor trångt, de har svårt isolera sig.
Det brukar vara mycket folk ute på innergårdarna på Gamlegården. Så är det inte längre. Men många äldre och personer i riskgrupper bor trångt, de har svårt isolera sig.Foto: Tommy Svensson
I Kristianstad bor 71 personer över 70 år trångt, på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng. Därför är det mycket stor risk för att de bli smittade av det nya coronaviruset.
I Kristianstad bor 71 personer över 70 år trångt, på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng. Därför är det mycket stor risk för att de bli smittade av det nya coronaviruset.Foto: Tommy Svensson

Har du fått bra information om viruset?

–Ja, ja, på olika språk, på somaliska, svenska och arabiska, det finns information på ett anslag i moskén.

Mowlid Aden säger att han följt viruset sedan smittan bröt ut i Kina. Så snart den kom till Sverige blev han försiktig.

Annons

– Människor som bor i Sverige är bombaderade med information.

Han funderar på det faktum att hans barn är ute mycket, de går i skolan.

– Bor man i en lägenhet finns inte mycket alternativ, vi delar samma kök och toalett. Blir någon sjuk får de andra försöka hålla avstånd, det blir en svår situation. Vi har ingen annan lägenhet vi kan evakuera till.

Mowlid Aden har bott i samma lägenhet i 27 år. Han trivs mycket bra, även om livet satts på vänt. Långa promenerar och kolonilotten håller honom uppe.
Mowlid Aden har bott i samma lägenhet i 27 år. Han trivs mycket bra, även om livet satts på vänt. Långa promenerar och kolonilotten håller honom uppe.Foto: Tommy Svensson

Tycker du skolan skulle vara stängd?

– Nej, det skulle inte fungera hemma, svarar han med ett skratt.

Varje dag funderar han på om någon ska bli smittad, men försöker vara positiv.

– Jag skulle gärna vilja bo i en avlägsen by själv, under tiden smittan sprider sig som värst.

Fakta

71 personer över 70 år bor trångt i Kristianstad

I Kristianstad bor 71 personer över 70 år trångt, det vill säga de bor på mindre än 20 kvadratmeter per personer. De bor på Gamlegården, Charlottesborg och Österäng och med yngre personer. Därför ingår de i högsta riskklassen för att bli smittade av det nya coronaviruset. I Hässleholm är det 57 personer, i Östra Göinge 6 och i Osby 5.

Det är Bo Malmberg, professor i kulturgeografi, vid Stockholms universitet som har kartlagt hur personer över 70 år bor i Sverige.

Kartläggningen bygger på statistik från SCB, om de äldre bor i villa eller lägenhet, hur många som bor tillsammans och hur gamla de är.

Malmberg har gjort en indelning i riskklasser, där 7 har högsta risken.

71 procent av personer 70 år och äldre bor i en eller tvåpersonershushåll med någon som är över 60 år. Risken för att bli smittad är liten.

I riskklass 6 och 7 finns 55 118 personer över 70 år. Här är risken för att sprida smitta större – fler bor tillsammans och gamla bor ihop med yngre personer.

I högsta riskklassen finns 12 087 personer. De bor tillsammans med flera andra och trångt, på mindre än 20 kvadratmeter per person.

Kartläggningen bygger på SCB:s statistik från den 31 december 2017.

”Vi skulle haft årsmöte nu i april, men det är inställt”
Jamal Abdulle, om föreningen Skånes Horn av Afrika

Känner du dig du mer utsatt än andra, med tanke på att du haft stroke?

– Förr eller senare ska du dö, ödet avgör. Många bli påkörda och dör i bilolyckor, men det pratar vi inte om just nu. Och viruset finns här. Oavsett om jag är stark eller svag gör jag mitt yttersta för att inte bli sjuk. Jag gör mitt bästa, resten vill jag inte tänka på.

Han promenerar mycket, har en kolonilott i närheten.

Annons

– Där har vi rensat bort ogräs och satt fröer.

”Jag har hört att det finns hus som står tomma ute på landsbygden. Där skulle jag gärna vilja bo”
Mowlid Aden, om att tillfälligt bo någon annan stans

Mowlid Aden är medlem av Skånes Horn av Afrika. Föreningen har informerat medlemmarna om nya coronaviruset.

– Vi skulle haft årsmöte nu i april, men det är inställt, säger Jamal Abdulle.

Det finns medlemmar som är extra utsatta för smitta.

– De som bor trångt, de som jobbar som busschaufförer, barnskötare och på Skånetvätten, i jobb med stora grupper utan att kunna jobba avskilt. Men vi vet att de vet vad som gäller.

”Coronan kan hålla i sig några månader till, vi vet inte hur länge”, säger Mowlid Aden. ”Det är igen som vill få sjukdomen. Jag vill inte ha den, men rädslan och oron – vad hjälper det?
”Coronan kan hålla i sig några månader till, vi vet inte hur länge”, säger Mowlid Aden. ”Det är igen som vill få sjukdomen. Jag vill inte ha den, men rädslan och oron – vad hjälper det?Foto: Tommy Svensson
Annons

Saknar du någon information från myndigheter?

– Inte information, men en diskussion om möjlighet till evakuering. Bor du 6-8 personer i en familj där någon är i en riskgrupp, och en i familjen blir sjuk. För att inte alla ska drabbas borde det finnas evakuering. Hur vet jag inte, men frågan borde åtminstone diskuteras, säger Jamall Abdulle.

– Ja, säger Mowlid Aden.

– Jag har hört att det finns hus som står tomma ute på landsbygden. Är det någon som vet ett hus som ligger enskilt får de gärna höra av sig. Där skulle jag gärna vilja bo.

Här saknas innehåll

Fakta

Råd till allmänheten

· Stanna hemma om du känner dig förkyld. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går tillbaka till jobb eller skola. Ha ingen närkontakt med personer över 70 år.

· De flesta med symptom behöver inte kontakta vården. Följ råd för egenvård på Vårdguiden 1177.se. Där finns länkar på flera språk.

Ring 1177 om du eller din vårdcentral om du behöver mer råd och stöd. På 1177 finns rådgivning med tolk på arabiska och somaliska klockan 8-17 på vardagar (tryck på knapp 3)

coronatest.skane.se kan du göra en självtest för att se om du behöver söka vård.

· Om du har allmänna frågor kan du läsa mer på skane.se, krisinformation.se, folkhälsomyndigheten.se eller ringa 113 13.

Alla kan bidra genom att inte sprida smittan vidare: tvätta händerna, hosta och nys i armvecket.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons