Nyheter

Vi firar också jul - den arabiska världen är inte bara för muslimer

Sofyan Aswad
Sofyan Aswad

Jag går runt på gatorna i stan, där gnistrande ljus finns överallt inför julen och kommer ihåg hur vi brukade förbereda oss för att fira jul i Syrien.

Även om en majoritet i Syrien är muslimer finns det i staden Homs den äldsta kyrkan på jorden, "Saint Mary Church of the Holy Belt”, som fortfarande har ett fragment av en tygremsa som tillhört jungfru Maria.

Många människor i västvärlden betraktar arabvärlden som en "islamisk värld". Vad som ofta glöms bort är att arabvärlden är kristendomens vagga.

Som ny i Sverige får jag många olika frågor. En av dessa är om muslimer respekterar kristna högtider i den arabiska världen? Mitt svar är alltid att arabvärlden är kristendomens vagga. Jesus föddes i palestinska Betlehem, han levde mellan Syrien, Libanon och Palestina.

Varför skulle inte vi respektera, vårda och känna glädje i denna fest, som lyser upp världen av hans ljus som tändes från mitt land?

Vi har bott med våra medkristna i tusentals år.

När vi klädde julgranen på Kb Mosaiks redaktion berättade jag för mina kollegor att det inte var första gången för mig. Varje år brukade jag hjälpa våra grannar, vars enda son, George, flyttade till USA för 22 år sedan och kom aldrig tillbaka.

Kristendomen i Mellanöstern representerar en stor del av mosaiken av olika kulturer i den arabiska världen. Ja, muslimer och arabiska kristna firar jul, men våra hjärtan är oroliga för våra hemländer.