1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Vårdcentraler på nätet: Sköterska i Åhus svarar på frågor

Alla vårdcentraler i Skåne finns digitalt på ”Primärvården Skåne online”. Det är personal på olika vårdcentraler som svarar på patienternas frågor. På vårdcentralen i Åhus sitter en sjuksköterska och svarar på frågor som kommer in digitalt.
Kristianstad/Åhus • Publicerad 19 november 2019
Hida Jusupovic är distriktssköterska med över 30 års erfarenhet i yrket.
Hida Jusupovic är distriktssköterska med över 30 års erfarenhet i yrket.Foto: Lasse Ottosson

Hida Jusupovic sitter vid datorn. När hon börjar klockan åtta kan hon svara personer som sökt kontakt med Primärvården Skåne online.

– Här är en person som loggade in klockan halv ett i natt. Frågorna gäller barnets klåda, säger hon.

Online-tjänsten har varit igång sedan förra veckan. En måndag eller tisdag förmiddag kan de ha 50 kontakter med patienter.

– Det nya är att besöken är helt på patientens villkor. Jag svarar på deras frågor, ibland kan jag be dem skicka en bild, till exempel på huden.

Hon har fått flera frågor om problem med huden. Det kan vara allt från klåda och utslag till att man har konstiga fläckar som växt.

På hemsidan finns det listat vilka åkommor man kan söka digital vård för.
På hemsidan finns det listat vilka åkommor man kan söka digital vård för.Foto: Lasse Ottosson

Hon har tillgång till deras journaler. Där skriver hon in nya råd och behandlingar.

Känns det aldrig stressat, att det finns någon som behöver hjälp akut?

– Nej, är det akuta problem ska man inte gå via Primärvården Skåne Online. Det är vissa sjukdomar man kan ta här, de som går att ta digitalt. Men inte hjärta, exempelvis.

Däremot kan man söka online för allergier, mans- och kvinnohälsoproblem, luftvägar, mage och tarm, åksjuka eller förnya recept.

– Jag har ett tätt samarbete med över 80 vårdcentraler i Skåne. Behöver patienterna en fysisk undersökning kan jag boka in det.

Hida Jusupovic är distriktssköterska med över 30 års erfarenhet i yrket.

Fakta

Primärvården online

Primärvården online (https://pvonline.skane.se) riktar sig till patienter med lättare besvär, som hudåkommor, allergier, mage-tarm-besvär, åksjuka, receptförnyelse, luftvägar och infektioner samt mäns och kvinnors hälsa (urinvägsinfektioner, mensvärk, skjuta upp mens, PMS, klåda i underlivet och så vidare).

Tjänsten är bemannad vardagar 8-17 och helger 10-15. Du kan logga in själv (med bank-id) när du vill och ställa dina frågor, men får svar under öppettiderna.

Tjänsten bemannas av två sjuksköterskor och en läkare.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.