1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Väktare dygnet runt på CSK:s akutmottagning

Efter dödsskjutningen utsattes CSK:s akutmottagning för en hotfull stämning. Personer bankade på dörrar och fönster och försökte ta sig in. Nu sätter sjukhuset in väktare dygnet runt på akuten.
Kristianstad • Publicerad 31 januari 2020
Efter skottdramat i måndags fick tre polispatruller åka till CSK för att hålla ordning där.
Efter skottdramat i måndags fick tre polispatruller åka till CSK för att hålla ordning där.Foto: Jens Christian

När oroliga anhöriga och vänner samlades vid akuten låstes dörrarna, för att personalen skulle kunna jobba och andra patienter känna sig tryggare. Det gjorde att flera bankade på dörrar och fönster för att försöka ta sig in. Ett fönster i plexiglas krossades.

– Vi har haft ett möte under onsdagen kring händelsen. Ett tiotal åtgärder finns på en lista som ska stärka skalskyddet på akuten, säger Mats Molt, biträdande sjukhuschef på CSK.

– Det vi gör allra först är att vi sätter in väktare på akuten dygnet runt.

”Ingen anställd har blivit hotad, men situationen uppfattades som hotfull”
Caroline Nilsson, verksamhetschef på akuten

Caroline Nilsson, akutens verksamhetschef, säger att de alltid har väktare på plats på sjukhuset:

– Men nu har vi bemannat upp, så att det alltid är en väktare på akuten. Det är viktigt för personalen att känna trygghet, men även för patienter som kommer dit.

Delar av det här arbetet påbörjades redan i höstas, efter tidigare händelser kring akuten. Men efter dödsskjutningen har arbetet skyndats på.

Hur är det med personalen?

– De har haft sina möten, debriefing. Det finns en stor oro hos stora delar av personalen. Ingen anställd har blivit hotad, men situationen uppfattades som hotfull.

Caroline Nilsson säger också att sådana här händelser skapar oro och rädsla hos vissa:

– Men i grunden känner man sig ganska trygg med att vi har satt in åtgärder. Sedan sätter vi upp kameror och har mycket mer inspelning och vi har bra larm. Vår säkerhetsansvarige är involverad i detta. Vi ser över säkerheten på hela sjukhuset.

Camilla Hindorf, huvudskyddsombud på CSK för Vårdförbundet:

– Jag är helt trygg med de åtgärder som görs. För personalen finns det krisstöd och avlastning om det behövs.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.