Utsökt baklava lätt att göra
– Det finns många olika recept på baklava, men den här enkla och utsökta varianten med pistaschnötter är svårslagen, säger Ilham Assad.
– Den heter baklava fö r att den är rik på smaker. Den är mättad med bland annat smör.
För att göra baklava behöver du färdig filodeg som du smörjer med smält smör. Sedan lägger du ett lager av filodeg i botten av en ugnssäker form och strör över pistaschnötter. Sedan upprepar du detta tills du har lagt minst fem lager av filodeg och pistaschnötter. Avsluta med ett lager filodeg.
– Att göra det hemma behöver inte vara svårt och det är en perfekt efterrätt att bjuda på till middagsgäster eller att avnjuta som en söt godbit när som helst på dagen, säger Ilham
Fyllnaden kan variera.
– Man kan ha pistaschnötter, cashewnötter eller valnötter i den. Det är en smaksak. Jag gillar att ha pistaschnötter i. Det är mycket gott, säger hon.
Börja med att göra sockerlagen.
Sockerlag
Ingredienser:
2,25 dl vatten
2,25 dl socker
0,5 dl citronjuice
Koka upp alla ingredienser till 110 grader. Koka i cirka 5 minuter. Ställ sockerlagen åt sidan.
Baklava:
Filodeg (250 gram)
250 gram smält smör
250 gram pistaschnötter
1 msk vaniljpulver
1/2 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader
1. Blanda pistaschen med kanel och vaniljpulver.
2. Häll över blandningen i en mixer eller matberedare. Grovhacka den.
3. Smält smöret och låt det svalna något.
4. Smörj en långpanna väl med lite av smöret.
5. Rulla ut filodegen. Lägg ut ett ark och pensla med smör.
6. Lägg sedan ut ett ark till och pensla det. Upprepa det fyra gånger tills du har ett lager med fyra eller fem ark av filodeg ovanpå varandra.
7. Strö finhackade pistaschnötter i kanterna av filodegen från ena kortsidan.
8. Rulla ihop degen.
8. Skär bitar i önskad storlek och lägg i långpannan.
9. Sätt in dem i mitten av ugnen i 30-40 minuter, tills baklavan fått en fin gyllene färg.
10. Häll försiktigt den varma sockerlagen över baklavan.