1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Utpekad flicka i storbrand blev frikänd

Hässleholm • Publicerad 9 mars 2020
En 16-årig flicka var misstänkt för att ha kastat iväg en glödande fimp vilket orsakade branden den 14 augusti 2019. Men under rättegången pekade flickan ut sina tre kompisar som skyldiga.
En 16-årig flicka var misstänkt för att ha kastat iväg en glödande fimp vilket orsakade branden den 14 augusti 2019. Men under rättegången pekade flickan ut sina tre kompisar som skyldiga.Foto: Tommy Svensson

Det gamla godsmagasinet förvandlades snabbt till ett eldinferno. En trolig orsak till branden är en glödande cigarettfimp. En 16-årig flicka pekas ut som skyldig. Men hon blev frikänd i tingsrätten.

Godsmagasinet var en fristad för ungdomar. Där kunde de umgås och röka cannabis.

En flicka och tre pojkar i tonåren lämnade godsmagasinet vid klockan 17, den 14 augusti i fjol. En halvtimme senare var det över 100 år gamla godsmagasinet övertänt.

Den 16-åriga flickan var misstänkt för att ha skjutit iväg en glödande fimp, in i ett utrymme mellan en hög med frigolit och en yttervägg. En av killarna som var med, 17 år, var under rättegången säker på att flickan skjutit iväg fimpen:

Branden hade ett snabbt förlopp. På en halvtimme var godsmagasinet övertänt och gick inte att rädda. Kriminaltekniker med hundar letade efter orsaken till branden.
Branden hade ett snabbt förlopp. På en halvtimme var godsmagasinet övertänt och gick inte att rädda. Kriminaltekniker med hundar letade efter orsaken till branden.Foto: Lasse Ottosson

– Jag såg det med mina egna ögon.

Flickan var åtalad för allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott, och i andra hand underlåtenhet att avvärja allmän fara och olaga intrång. Hon och hennes försvarsadvokat hävdar att det kan ha varit vem som helst av de fyra som varit oförsiktig med cigaretter och orsakat branden.

I förhör under polisutredningen medgav flickan att hon själv skjutit iväg en brinnande fimp.

”Asså, det har vatt jobbigt för mig att ta in detta. För att jag har misstänkt att det kunde ha varit min cigg”, har hon sagt i tidigare förhör.

Men det tog hon tillbaka i rättegången. Hon pekade istället ut sina kamrater som skyldiga.

Branden orsakade skador för 20 miljoner kronor och 680 000 resenärer påverkades. Tågtrafiken stod stilla i en vecka.

Branden orsakade skador för 20 miljoner kronor och 680 000 resenärer påverkades. Tågtrafiken stod stilla i en vecka.
Branden orsakade skador för 20 miljoner kronor och 680 000 resenärer påverkades. Tågtrafiken stod stilla i en vecka.Foto: Lasse Ottosson
Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.