1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Två mord under en och samma vecka - tre män riskerar många år i fängelse

Andra veckan i april skakades Kristianstadsbygden av två misstänkta mord. I båda fallen var offren i 30-årsåldern och hade dödats med kniv. De misstänkta greps i ett tidigt skede. Två män riskerar många år i fängelse för mord. En 29-årig man väntar på sitt straff.
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2019 • Uppdaterad 8 januari 2019
Klockan 12.42 på söndagen 15 april hittades en 30-årig man död i en lägenhet i centrala Kristianstad.
Klockan 12.42 på söndagen 15 april hittades en 30-årig man död i en lägenhet i centrala Kristianstad.Foto: Bosse Nilsson

Det var under påskveckan 2018, andra veckan i april, som de två morden ägde rum.

Larmet om det första misstänkta mordet kom 01.15 natten till tisdagen den 10 april.

En 32-årig kvinna hade anträffats livlös i en bostad på Äspet i Åhus. Hennes 29-årige sambo, som befann sig på platsen, togs med av polisen. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord.

klockan 01.15 den 10 april fick polisen larm om att en 32-årig kvinna hittats livlös i en bostad på Äspet i Åhus.
klockan 01.15 den 10 april fick polisen larm om att en 32-årig kvinna hittats livlös i en bostad på Äspet i Åhus.Foto: Lasse Ottosson

Fem dagar senare fick polisen larm om ett nytt misstänkt mord.

Klockan 12.42 på söndagen den 15 april hittades en 30-årig man död i en lägenhet i centrala Kristianstad. En 25-åring, som slagit larm, anhölls. Två dagar senare anhölls ytterligare en misstänkt gärningsman, 29 år gammal.

Polisen i Kristianstad lade ner mycket kraft på utredningarna. Båda mordutredningarna drevs parallellt av två utredningsteam med utredare, analytiker, spaningsledare, åklagare och kriminaltekniker.

De tre som var misstänkta för morden satt häktade under lång tid. I början av december väcktes åtal i båda utredningarna. Rättegångarna i Kristianstads tingsrätt avslutades i december.

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff, 14–16 år, för de två män som misstänks ha mördat 30-åringen i lägenheten. Advokaten till offrets föräldrar krävde livstid.

I mordet i Åhus har åklagaren yrkat på att 29-åringen ska dömas för mord, men har inte preciserat vilket straff som rätten borde utdöma. Den misstänkte 29-åringen ska först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Knivarna som använts vid mordet i Åhus låg i en plastkasse i en container för återvinning.
Knivarna som använts vid mordet i Åhus låg i en plastkasse i en container för återvinning.Foto: Ur polisens förundersökning/Kristianstadsbladet
Här i container i Åhus låg knivarna.
Här i container i Åhus låg knivarna.
Birgitta MattissonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.