1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Tredje dödsfallet i Skåne — fler vårdplatser planeras

Det tredje dödsfallet i covid-19 i Skåne inträffade under onsdagskvällen. Det finns nu 254 smittade i Skåne och det finns en allmän smittspridning i Skåne. Regionen har 60 platser för intensivvård. De ska byggas ut till bli 120 till att börja med.
Skåne • Publicerad 26 mars 2020
Foto: Mikael Persson

Under onsdagskvällen dog en äldre, sjuk man. Region Skåne går inte ut med fler detaljer med hänvisning till patientsekretessen.

– Vi har fortfarande chans att begränsa smittspridningen. Det är vad vi gör nu som kommer att vara avgörande för den närmaste tiden, och de närmaste åren, sa regiondirektör Alf Jönsson på en presskonferens i Malmö.

Behovet av platser på intensivvård kommer att öka snabbt.

”Vi har fortfarande chansen – hjälp oss att sprida budskapet hur vi kan minska spridningen av smittan”, sa Alf Jönsson, regiondirektören för Region Skåne.
”Vi har fortfarande chansen – hjälp oss att sprida budskapet hur vi kan minska spridningen av smittan”, sa Alf Jönsson, regiondirektören för Region Skåne.Foto: Tommy Svensson

– Vår viktigaste uppgift nu är att minska smittspridningen genom flera olika åtgärder, sa Alf Jönsson.

Region Skåne har också sökt tillstånd hos regeringen om att få transportera andningsskydd från Kina till Sverige med flygplan.

Besöksförbud råder på sjukhusen. Och patienter får inte träffa besökare på sjukhusens café.
Besöksförbud råder på sjukhusen. Och patienter får inte träffa besökare på sjukhusens café.Foto: Lasse Ottosson

Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, sa att 254 personer i Skåne har covid-19. Tre personer har avlidit. 27 är inlagda på sjukhus. 6 av dem ligger på intensivvårdsavdelningar.

De flesta som är sjuka är i åldern 40-60 år, några få är över 80 år.

– Majoriteten av de smittade, knappt 200, är diagnosticerade före 15 mars (Uppdatering.:på presskonferensen sa Waldeck fel datum. Det är nu ändrat). De har smittats utomlands. Men en del har smittats i Sverige. Nu tyder det på att vi har smittspridning i samhället i Skåne.

Fakta

Det här gäller i Sverige

Folksamlingar på 500 personer eller fler är förbjudna.

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor ska helst vara stängda och bedriva undervisning på distans.

På restauranger är det bara tillåtet med servering vid bord och take away.

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till alla länder som inte är nödvändiga. Avrådan gäller till den 14 april, sedan görs en ny bedömning.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.