1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Tre vise män från östern kom med fina gåvor

Till jul sätter många hem och kyrkor upp julkrubbor, med Josef, Maria och Jesusbarnet. De tre vise männen är alltid med. Vilka var de?
Kristianstad • Publicerad 20 december 2019 • Uppdaterad 7 januari 2020
Julkrubba med Maria, Josef, Jesusbarnet och de tre vise männen. 13 dagar efter jul kom de tre vise männen och hyllade Jesus. Därför firar vi Trettonhelgen.
Julkrubba med Maria, Josef, Jesusbarnet och de tre vise männen. 13 dagar efter jul kom de tre vise männen och hyllade Jesus. Därför firar vi Trettonhelgen.Foto: JAN COLLSIÖÖ

Enligt bibeln föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Dit kom de tre vise männen för att hylla honom. Var de mystiska kungar, lärda, astrologer eller kanske trollkarlar?

Astrologer är en tolkning av det ursprungliga ordet mager och kan betyda att de vise männen kom från Persien (nuvarande Iran).

De vise männen nämns i Matteusevangeliet i bibeln. Det står inget om hur många de var, bara att de kom från öster och hade med sig tre gåvor.

I en grekisk berättelse från cirka år 500 fick de namnen Melchior konung av Arabien, Kaspar konung av Tarsien och Batlhasar konung av Etiopien.

Och de hade fina gåvor med sig: guld, rökelse och myrra.

Rökelse är trä/bark av släktet Commiphora (kallas rökelseträd). När den brinner bildas en rök som doftar. Myrra är torkad saft från samma träd, det vill säga gyllenbruna klumpar. De kan brännas som rökelse. användas till salvor eller balsamering.

Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.