1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Trädgården där elever gräver efter språket

Eleverna på SFI i Norra Åsum gräver i marken och utbyter odlingstips, samtidigt som de tränar svenska. ”Vi vill lära eleverna mer om det svenska samhället på olika sätt, bland annat genom språkträdgård” säger Ditte Nicklasson Hultén, SFI lärare.
Kristianstad • Publicerad 5 november 2019
Alla hjälps åt att gräva i språkträdgården. Från vänster Ditte Nicklasson Hultén, Mahmoud Annos, Anas Jarrar och Adam Shammari.
Alla hjälps åt att gräva i språkträdgården. Från vänster Ditte Nicklasson Hultén, Mahmoud Annos, Anas Jarrar och Adam Shammari.Foto: Sofyan Aswad

Lärarna tror att eleverna lär sig det svenska språket och mer om samhället, arbetslivet, klimat och miljö genom aktiviteter utanför klassrummet. Samtidigt blir utbildningen roligare.

”Gräva, vända jord, och skotta - dessa ord är helt nya för mig och mina klasskamrater. På detta sätt lär vi oss orden lättare och vi förstår dem snabbt”
Mufida shahin

– Vi har också fler aktiviteter som vi försöker utveckla, som ”veckans gäst”. Då kommer olika personer hit och berättar om till exempel sitt yrke, och eleverna får ställa frågor, säger Ditte Nicklasson Hultén.

Eleverna har kokat egen rönnbärsgelé.
Eleverna har kokat egen rönnbärsgelé.Foto: Sofyan Aswad
Lärare Ditte Nicklasson Hultén, till vänster,  kramar om Mufida Shahin.
Lärare Ditte Nicklasson Hultén, till vänster, kramar om Mufida Shahin.Foto: Sofyan Aswad
Mufida Shahin och Ahmad Shahin diskuterar med SFI-lärare Helena.
Mufida Shahin och Ahmad Shahin diskuterar med SFI-lärare Helena.Foto: Sofyan Aswad
Klassrum i språkträdgården.
Klassrum i språkträdgården.Foto: Sofyan Aswad

Några pallkragar har fyllts med jord. Där har eleverna planterat växter och sått fröer.

– Vår språkträdgård är ett projekt för att lära nyanlända språket på ett nytt sätt. Samtidigt lär de sig namnen på olika växter, säger hon.

För många eleverna var det första gången som de planterade något i jorden. De lär sig också nya ord som är bra att kunna i arbetslivet.

– Gräva, vända jord, och skotta - dessa ord är helt nya för mig och mina klasskamrater. På detta sätt lär vi oss orden lättare och vi förstår dem snabbt, säger Mufida shahin.

Mufida Shahin och Ahmad Shahin pratar om växterna de planterat.
Mufida Shahin och Ahmad Shahin pratar om växterna de planterat.Foto: Sofyan Aswad

Eleverna är överens om att utbildning utanför klassrummet kan vara mer spännande. De ser med egna ögon vad som händer och resultatet av arbetet.

– Vi började plantera lök och olika typer av blommor. Vi tittar på hur de växer och lär oss varje dag något som är nytt för oss. Även praktiskt, säger Pari Mohammadi.

Pari Mohammadi har planterat växter och sått fröer.
Pari Mohammadi har planterat växter och sått fröer.Foto: Sofyan Aswad
Från vänster Salim al-Ali, Abdulkader Dello och SFI-lärare Ditte Nicklasson Hultén.
Från vänster Salim al-Ali, Abdulkader Dello och SFI-lärare Ditte Nicklasson Hultén.Foto: Sofyan Aswad
Sofyan AswadSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.