1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Toppolitiker träffade imam på Näsby - för att få stopp på våldet

Toppolitikerna har träffat imamen Shaaban Abouzur för att diskutera otryggheten på Gamlegården. Flertal parter utlovar en stor satsning på området. Bland annat ska ABK ge bidrag till föreningar som trygghetsvandrar. ”Vi ser inget parallellsamhälle där, men väl ett parallellt rättssystem”, säger Peter Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2020
Foto: Lasse Ottosson

Johansson och oppositionsrådet Anders Tell (S) träffade imamen efter fredagens bönestund i moskén på Näsby. Det blev också en frågestund för församlingens medlemmar.

– Församlingen är mycket bekymrad över våldsutvecklingen, framför allt det senaste året. Vi delar samma lägesbild, säger Peter Johansson.

Strax före jul ingick samtliga partier i kommunfullmäktige (förutom Vänstern) ett handslag för ett tryggare Kristianstad.

Ni klarar inte av att vända utvecklingen utan Shaaban?

– Han har en otroligt viktig roll. Det är ett stort antal människor på Gamlegården som är muslimer. De trivs där, men vill ha lugn och ro.

– Och för att förändra något måste kraften komma inifrån. Vill inte invånarna spelar det ingen roll vad vi gör från kommunens sida. Där har Shaaban en central roll.

Foto: Mikael Persson

Har det gått så långt att vi pratar om ett parallellsamhälle?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Vi ser inget parallellsamhälle där, men väl ett parallellt rättssystem. Det är ingen hemlighet utan något som polisen påpekar gång på gång.

– Men nu växlar vi upp, det har blivit dags för verkstad, säger Johansson.

Imamen och hans medarbetare ska nu kalla till sig alla verksamma föreningar i området, de ska tillsammans kunna bidra med insatser. Kommunen och det kommunala bostadsbolaget ABK ska vara delaktiga med trygghetsskapande resurser.

Kommunen har också tagit kontakt med vårdcentralen på Näsby. Där har personal vittnat om ”otaliga tråkigheter”.

Polisen i sin tur ska bidra med förebyggande närvaro.

Kritiker lär undra varför inte allt detta gjorts tidigare?

– Det har gjorts många delar av det här tidigare, men nu accelererar vi och växlar upp.

Vad blir skillnaden den här gången?

– Den här gången ska vi hålla i det. Det ska bli ett långsiktigt... jag skulle inte vilja kalla det ett projekt, men ett långsiktigt levnadsmönster.

Eller som Johansson uttrycker det på sin Facebook-sida: ”Nu jävlar!!”

Carl-Johan LiljedahlSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.