1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Tolkar ska slussa nya svenskar in i föreningar

De första fem frivilliga tolkarna är klara. De ska hjälpa till att slussa nya svenskar in i föreningar. IFK Knislinge tar gärna emot fler medlemmar. ”Alla är välkomna, oavsett bakgrund eller härkomst. Men alla måste hjälpa till”, säger tränare Philip Isaksson.
Knislinge • Publicerad 27 augusti 2019 • Uppdaterad 28 augusti 2019
Doha Al Sabagh är syster till Hamza som spelar fotboll. Hon hjälper ibland till som tolk och idag hjälper hon till i kiosken. ”Jag spelar basket, men vi har inte börjat än”, säger hon till Frida Olsson, integrationshandläggare i kommunen.
Doha Al Sabagh är syster till Hamza som spelar fotboll. Hon hjälper ibland till som tolk och idag hjälper hon till i kiosken. ”Jag spelar basket, men vi har inte börjat än”, säger hon till Frida Olsson, integrationshandläggare i kommunen.Foto: Lasse Ottosson

Tolkarna ingår i nätverket ”Frivillig i Göinge”. Integrationshandläggare Frida Olsson är kontaktperson för tolkarna.

– Vi har fem tolkar till att börja med. Tillsammans kan de sju språk, jag är så nöjd med det. De har fått utbildning i bland annat bemötande och har avgett tystnadslöfte, säger hon.

Musa Naji, 24 år, är en av tolkarna. Han har bott i Sverige i fem år. Musa Naji läser grundläggande svenska och vill bli dataingenjör.

Musa Naji kan engelska, arabiska, svenska och lite tyska – och har alltid älskat fotboll.

– Jag vill hjälpa människor. När jag kom hit hade jag själv mycket svårt att förstå samhället och vad som händer, att förstå regler, säger han.

Det finns mer än hundra föreningar i kommunen. De fungerar som mötesplatser.

– Vi vill lotsa nya svenskar in i olika typer av föreningar. Fotboll är en stor sport och många kommer till fotbollsplanerna, så vi börjar där. Men vi jobbar brett, säger Frida Olsson.

Många föreningar har hört av sig och vill ha hjälp av tolk.

– När tränarna ska prata med föräldrarna går inte alltid informationen fram, barnen får ofta tolka. Det kan vara lättare att prata med en landsman än att läsa en lapp med information, säger Frida Olsson.

Hamza Al Sabagh älskar att spela fotboll.
Hamza Al Sabagh älskar att spela fotboll.Foto: Lasse Ottosson
”Jag har använt Västerskolans tolk ibland, när jag träffar spelarna på skolan. Då blir det lättare att förklara hur man till exempel säljer lotter”, säger Philip Isaksson. Han och Micke Olsson är tränare och sitter i IFK Knislinges ungdomssektion.
”Jag har använt Västerskolans tolk ibland, när jag träffar spelarna på skolan. Då blir det lättare att förklara hur man till exempel säljer lotter”, säger Philip Isaksson. Han och Micke Olsson är tränare och sitter i IFK Knislinges ungdomssektion.Foto: Lasse Ottosson

IFK Knislinge har 300 medlemmar,

– Vi är den största föreningen i kommunen, säger Philip Isaksson, tränare och medlem i IFK Knislinges ungdomssektion.

Föreningen vill gärna ha in fler utrikesfödda barn och ungdomar.

– Alla är välkomna, oavsett bakgrund eller härkomst. Men i en förening måste alla hjälpa till för att vi ska slippa höja avgifter. Till exempel hjälps alla åt att stå i kiosken och att sälja lotter, säger han.

Det kan vara svårt när en spelare bara kan lite svenska.

– Det är svårt när de inte förstår instruktioner. Man kan visa, men det är ännu bättre om någon kan visa och förklara, säger Mikael Olsson, tränare och medlem i ungdomssektionen.

– Och vi måste ställa samma krav på alla, säger han.

Hamza är en av spelarna. Hans pappa Basem Al Sabbagh är med vid planen.

– Jag vet inte allt om föreningen, men en hel del. Jag är alltid med på träning och matcher, men jag vet inte vad jag kan hjälpa till med, säger han, som själv var tränare i basket i Syrien.

Fakta

Fler tolkar behövs

Frivillig Göinge har tolkar på arabiska, tigrinja, amarinja, dari/persiska/pashtu och engelska.

Det behövs många fler tolkar, fler tolkar ska utbildas under hösten. Vill du bli frivillig tolk, skriv till integration@ostragoinge.se

Nätverket ”Frivillig i Göinge” har även frivilliga som besöker äldre och språkvänner.

”Föreningarna vill ha nya medlemmar, och nya svenskar vill ha svenska nätverk, så det försöker vi ihop”, säger Frida Olsson, här med frivilliga tolken Musa Naji, Philip Isaksson, Basem Al Sabbagh med sonen Hamza, och Micke Olsson.
”Föreningarna vill ha nya medlemmar, och nya svenskar vill ha svenska nätverk, så det försöker vi ihop”, säger Frida Olsson, här med frivilliga tolken Musa Naji, Philip Isaksson, Basem Al Sabbagh med sonen Hamza, och Micke Olsson.Foto: Lassde, Lasse Ottosson
Fotbollar
Fotbollar
Oslo  20151228.
Ishockeypucker ligger ved et av målene under oppvarmingen til eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi i Oslo.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20151228. Ishockeypucker ligger ved et av målene under oppvarmingen til eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi i Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixFoto: Jon Olav Nesvold
ARKIV 20170927
Två handbollar på ett golv 
Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430
ARKIV 20170927 Två handbollar på ett golv Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430Foto: Christine Olsson/TT
STOCKHOLM  20100107
Innebandy.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
STOCKHOLM 20100107 Innebandy. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090Foto: Claudio Bresciani / TT
Inga-Lill BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.